OPPDATERT: Etterlyser tiltak fra regjeringen mot omfattende kvotespekulasjon
– Denne saken viser hvorfor det er så viktig at den kommende kvotemeldinga sikrer at kvoter brukes til fisk som kommer lokalsamfunnene til gode, ikke spekulanter og redere.
For noen dager siden omtalte NRK saken om Carl Aamodt, som har tjent seg søkkrik på å kjøpe og selge kvoter og båter. Nesten uten å fiske noe selv, i følge statskanalen.
Etterlyser tiltak
Nå har Rødts stortingsrepresentant Geir Jørgensen sendt spørsmål til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) om hvilke tiltak regjeringen planlegger å sette inn for å motvirke kvotespekulasjon.
– Mener statsråden at det er i tråd med deltakerlovens hensikt at fiskekvoter spekuleres i og videreselges for fortjeneste, og hvis ikke hvilke tiltak vil statsråden igangsette for å bekjempe omfattende kvotespekulasjon?, står det i spørsmålet, som ble sendt inn til departementet i går.
Videre skriver han i begrunnelsen for spørsmålet at:a
– Deltakerloven paragraf 7a åpner for at søknad om ervervstillatelse på et fartøy kan avslås hvis «innvilgelse ikke er ønskelig ut fra hensynet til fiskeflåtens distriktsmessige fordeling, hensynet til ressursgrunnlaget eller lovens formål for øvrig».
Frykter for arbeidsplassene
Jørgensen, som også sitter i Næringskomiteen, er kritisk til måten loven håndheves på. Han frykter at systemet slik det praktiseres i dag, vil sette arbeidsplasser langs kysten og i distriktene til gode.
– Det er vanskelig å se hvordan tildelingen av disse kvotene er innenfor deltakerloven og havressurslovens intensjoner om å trygge bosetting og arbeidsplasser i kystdistriktene og legge til rette for at høstingen av de marine ressurser fortsatt skal komme kystbefolkningen til gode, avslutter han spørsmålet sitt med.
– Noen få blir veldig rike
Jørgensen var tirsdag ikke tilgjengelig for kommentar. Men via sin politiske rådgiver Aslak Bjørn sier han følgende:
– Dette er jo akkurat det riksrevisjonen viste oss – fiskeripolitikken har ført til at noen få blir veldig rike, samtidig som det blir vanskeligere for unge å komme inn i næringa, og verdier sentraliseres og flyttes fra de fiskeriavhengige samfunnene. Jeg forventer at Bjørnar Skjæran stanser denne galskapen. Fiske skal ikke være finans, men det virker klart at frislippet i kvotepolitikken har ført til en exitstemning langs kysten.
Etterlyser avklaring i kvotemeldingen
Han setter sin lit til den mye omtalte kvotemeldingen, som etter hvert skal foreligge.
– Denne saken viser hvorfor det er så viktig at den kommende kvotemeldinga sikrer at kvoter brukes til fisk som kommer lokalsamfunnene til gode, ikke spekulanter og redere. Det betyr at strukturkvotene må tilbake til gruppene de ble henta fra. Kvotepolitikken de siste tiårene har ført til at fler og fler kvoter, samler seg på færre og færre hender, samtidig som omsettinga av kvoter legger til rette for slikt finansfiske.
Vil svare Stortinget
Kystmagasinet har også vært i kontakt med Fiskeridepartementet. Via sin pressetjeneste bekrefter fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran at han har mottatt spørsmålet fra Rødts Jørgensen.
– Statsråden ønsker å svare Stortinget først i denne saken, understrekes det.