KOSTET DYRT: Sjarkens eier flyttet seg bort fra kai etter beskjed fra fiskemottakets formann. Det kostet ham dyrt.

Avslørt på AIS – fikk over 100 000 i inndragning

Etter flere års saksbehandling har Fiskeridirektoratet opprettholdt vedtak om inndragning av nesten 116 000 kroner. Skipper fikk beskjed fiskemottak om at de måtte flytte seg på grunn av kø av båter som skulle losse. De flyttet seg borti imot en kilometer. Det sjarkens eier dyrt. Mottaket ble ikke straffet.

Publisert Sist oppdatert

11. mars 2019 forlot fiskefartøyet «Eva Marie» Riksheim Fisk AS klokken 18:56. 12 minutter senere fortøyde «Eva Marie» i Henningsvær havn.

Sporet bevegelsene på AIS

Ikke lange biten å gå med sjarken, men nok til at Fiskeridirektoratets reagerte. Neste morgen ble det ført en sluttseddel på fangst. Men AIS sporing viste at sjarken da var på fiskefeltet mellom Henningsvær og Stamsund.

Seniorinspektører fra Fiskeridirektoratet så dette dagen etter, og de tok kontakt med skipper på «Eva Marie». Han ble informert om at inspektørene hadde sporet fartøyet til en posisjon som ikke var forenlig med tidspunkt hvor de befant seg når sluttseddel ble underskrevet klokken 08:13 den 12. mars.

Ble bedt om å flytte seg av formannen

Skipper forklarte at det hadde vært «kaos» på anlegget den 11. mars, og at fangsten var tatt på land på anlegget, men at han etter dette ikke kunne redegjøre for hva som hadde skjedd med fisken. Han sa at fisken trolig ble sløyd og veid senere samme dag eller kveld.

Han forklarte også at formannen hos Riksheim Fisk AS ba dem forlate anlegget før fangsten ble veid og seddelført, samt at de ville bli kontaktet når fisken var sløyd og veid. Begrunnelsen for dette var at det var stor pågang av fiskefartøyer til anlegget og derfor mangel på kaiplass. «Eva Marie» forlot derfor anlegget før seddel ble ført.

Det innebar klar tale fra direktoratet. Forholdet var et brudd på landingsforskriften § 8 om utfylling av landings- og sluttsedler. Resultatet ble at eier og skipper sitt enkeltpersonforetak fikk administrativ inndragning av ulovlig fangstverdi pålydende 115.899,50 kroner.i

Mente plikten lå på kjøper

Skipper påklaget vedtaket gjennom sin advokat Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag. I klagen ble det anført at landingsforskriften § 8 ikke var overtrådt. Det ble vist til at forskriften skal forstås slik at det er kjøper av fisken som straks etter levering av fisken skal fylle ut sluttseddel med relevante opplysninger. Plikten ligger altså på kjøper.

Fisker sin plikt forutsetter at kjøper først gjør sin plikt. Skipper havnet i en tvangssituasjon da kjøper ikke utførte sin plikt i forhold til seddelføring. Kjøper ba om fartøyet ble flyttet til annen kai i påvente av at seddel skulle skrives. Skipper måtte etter hvert dra for å røkte garn slik at ikke røktingsbestemmelsene ble overtrådt.

Bare fiskere som straffes

Disse argumentene holdt ikke. I begynnelsen av juni ble endelig vedtak fattet og inndragning av nesten 116 000 kroner opprettholdt.

Landingsforskriften § 5. om veieplikt sier. «All fisk skal veies på art fortløpende ved landing. Mottaksanlegg som mottar industrifangster for produksjon av fiskemel, fiskeolje og andre produkter har også veieplikt for all fisk som mottas på annen måte enn i første hånd.»

Dette er en av mange saker hvor skipper og reder har fått en klekkelig inndragning for ikke å signere sluttseddel før de forlater mottak. Kystmagasinet kjenner ikke til at fiskemottak er blitt straffet for ikke å gjøre sin plikt i henhold til § 5.

Det har foreløpig ikke lyktes Kystmagasinet å få kommentarer fra Riksheim fisk. Saken oppdateres fortløpende.