REKER OG BLÅKVEITE: Den viktigste fangsten for den 62 meter lange tråleren er reker og blåkveite.

Flott avansert fabrikktråler levert

Nå blir det utrygt å være reke eller blåkveite. Den nye 82-meter lange tråleren er bygget med hele tre produksjonslinjer for ulik fangst.

Det er det grønlandske rederiet Qaleralik A/S i Nuuk som har fått overlevert en tråler med største lengde 82,30 meter og bredde på 18 meter av det spanske verftet Astilleros Murueta. Tråleren som har fått navnet «Tuugaalik» er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund.

240 millioner for den utskiftete tråleren

Tråleren erstatter nåværende “Tuugaalik” som har en største lengde på 66,40 meter og bredde på 14,60 meter. Denne tråleren ble bygget ved Myklebust Mekaniske Verksted i 2001. Fartøyet ligger for tiden til salgs Atlantic Shipping AS i København med en pris på 155 millioner danske kroner (NOK 240 millioner).

Qalerik A/S fisker i tett partnerskap med Royal Greenland som har bestilt et nybygg ved det spanske verftet. Dette er også et nybygg tegnet av Skipsteknisk AS, og det skal erstatte tråleren «Akamalik» og blir etter planen levert i 2025, skriver nettstedet Hook & Net som først omtalte overleveringen.

Nesten 3000 kubikkmeter fryserom

EFFEKTIV FABRIKK: "Tuugaalik" har tre produksjonslinjer og kan fryse inn 80 tonn i døgnet.

Tuugaalik har et 1550 kubikkmeter øvre kjølerom med plass til 334 paller fryste reker og fisk, mens det i et nede kjølerom med kapasitet på 1400 kubikkmeter er plass til 287 paller.

Trålerens fabrikk er levert av danske Carsoe. Den har tre linjer for torsk/hvitfisk, blåkveite og reker. Rekefangstene blir sortert etter størrelse før de kokes, mens hyse blir sortert og sløyet som j-cut, hel rund, hoder og haler. Torsk blir sløyf og hodekappet før frysing.

Produksjonsreker blir fryst i blokker, mens stor reke pakkes i fem kilos kartoner som IQF.

Automatisert transport av paller

Pallene med fryst fangst blir transportert til fryserommene ved hjelp av et helautomatisert system som også reduserer behovet for at mannskap skal måtte arbeide i fryserommet.

Til innfrysing av fangst er “Tuugaalik” utstyrt med to automatiske platefrysere, fire vertikale frysere og to IQF frysetunneller. Samlet innfrysingskapasitet er på 80 tonn per døgn.