NORSK LODDE: saltet og litt tørket, er lodde en delikatesse for mange mennesker. Nå importeres norsk lodde fra Latvia til Norge.

Importerer norsk fisk til Norge

Det finnes fisk som norske båter fisker, men som vi ikke spiser i Norge. En av disse fiskene selges til markeder over hele verden. Nå importeres denne også saltet og vakuumpakket til Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en svært populær fisk i Øst-Europa og ikke minst i Russland hvor jeg født, sier daglig leder i Baza Norge AS i Moss til Kystmagasinet.

Baza Norge AS ble stiftet i 2014, men eierne begynte helt tilbake i 2008. Siden har eierne, Oxana og Cato Hansen bygget opp et suksessrikt selskap som importerer lodda, og også annen foredlet fisk og andre matvarer, i hovedsak fra Øst-Europa. I 2021 omsatte Baza Norge AS for nesten hundre millioner kroner og hadde et greit overskudd på over seks millioner kroner.

Satser på innvandrergrupper

De beskriver selskapet slik: Siden starten i 2008 har selskapet etablert avtaler med mange av de større leverandørene av varer innen denne produktgruppe og bygd opp egne brands.

I dag har Baza Nordic et stort sortiment av egne varemerker innen mange produktkategorier.

Over tid har etterspørselen etter matvarer fra Øst og Sør-Europa økt, som følge av økt innvandring fra disse landene, men også som følge av en interesse for nye og spennene produkter fra norske kunder.

I dag er deres produkter å finne i mange Spar og Meny butikker over hele landet og de fleste etniske butikker.»

Innvandring har skapt et marked

Ikke minst har stor innvandring fra Baltikum og Polen skapt et marked for fisk som brisling, sild, makrell og lodde, slik de vil ha fisken foredlet.

Lodde sendes fryst fra Norge til fabrikk i Latvia. Der saltes lodda før den vakuumeres i pakninger på hundre gram og sendes til Norge. Her heter produktet «Østeuropeiske Delikatesser – Lodde Saltet».

Lodde er god mat i store deler av verden

EGEN MERKEVARE: Baza Nordic har utviklet sin egen merkevare - "Østeuropeiske delikatesser".

Kystmagasinet kjøpte en pakke til 25,00 kroner hos kjeden Global Food. Selv om salting og tørking gir et stort vekttap fra rå fryst lodde, er det nok fortsatt et verdifullt produkt. I februar eksporterte Norge til Latvia, 85 tonn fryst lodde til 11,60 kroner per kilo.

Til andre markeder gikk det atskillig større kvantum. Kina importerte 1812 tonn, Belarus 624 tonn, Georgia 571 tonn, Japan 382 tonn og Ukraina 347 tonn. I alle disse landa, og mange flere er lodde ettertraktet mat.

Baza Nordic har som visjon å ha et helhetlig perspektiv der de tar ansvar hele veien fra produksjon til salg. Vi jobber lidenskapelig med matkulturen fra øst- og Sør-Europa, for å kunne tilby kundene ettertraktede varer fra disse landene. Det betyr også at de har funnet et marked for importert norsk lodde i Norge.