RIMELIG SJARK: «Høgholmen» ved brygga.:

Kjøpte flott Viksund med 150 000 i egenkapital

Hvor mye må en ut med for en 10-metring, greit utstyrt og klar for fiske? Daniel Løken fra Havøysund i Finnmark har med 150 000 kroner i egenkapital, kjøpt «Høgholmen», en eldre velutstyrt Viksundsjark.

Publisert

En tilsvarende sjark til den Løken har kjøpt, ville i dag som nybygg nok hatt en pris på 3,5 – 5,5 millioner kroner. Det er vanskelig å sammenligne priser, for nytt utstyr er bedre, men også dyrere. Det ville heller ikke blitt valgt den motoren som nylig ble satt inn i båten. Men prisen Løken betalte er viser at sjarker holder seg godt i verdi.

36 år gammel plastsjark

Først til Høgholmen: Det er en plastsjark bygget ved Viksund Nor i 1986. Den har en lengde på 10,02 meter og bredde på 2,97 meter. I maskinrommet sitter det en Beta/Kubota med ytelse på 115 hestekrefter. Den erstattet en motor med ytelse på 82 hestekrefter. Ifølge et salgsprospekt fra Fiskerikonsulent AS gjorde sjarken sju knop med motoren som nå er byttet ut.

Mye fiskeutstyr

Med sjarken fulgte det en 300 kilo garnhaler med stopper, linesetter, linedrager, to hydrauliske snikhalere fra henholdsvis Smådal og Normek og fire BJ 5000 juksamaskiner med uteliggere. Det er splittmesan, godt med lys på dekk, ny Viking redningsflåte for fire personer og en redningsdrakt.

Ny motor har vi nevnt. Det er hydraulikkpumpe og reimdrevet spylepumpe. Bør legges til at båten kan kobles til landstrøm med vedlikeholdslader og det det er varmtvannsbeholder og elektrisk toalett med kvern.

I styrhuset er det Simrad autopilot, VHF Simrad (ny i 2018), ekkolodd fra Skipper, lyskaster og roterende vindu. Det er også defroster med dyser i styrhus og lugar. I lugaren er det også Pyro oljeovn og TV. I lasterommet er det fire 300-liters plastkonteinere.

Sjarken fikk også nytt eksosanlegg og ny starter i 2017.

Fisk og kongekrabbe

For Løken som skal fiske torsk med juksa på Vest-Finnmark for levering i Havøysund, torsk, hyse og annen fisk med line på Vest- og Øst-Finnmark for levering i Havøysund og Båtsfjord, samt fiske kongekreabbe med teiner på Øst-Finnmark for levering i Båtsfjord, høres det ut som om han har fått tilnærmet perfekt båt for planlagt drift.

Støtte fra kommune og fylke

Båten ble ifølge søknad om erverv kjøpt for 1,35 millioner kroner. Av dette er 750 000 kroner lån. 450 000 er tilskudd/lån fra kommune og fylke, mens 150 000 er egenkapital. Med andre ord har Løken fått seg en rimelig båt med finansiering han kan levere med.