ELDRE SJARK: Dette er et eldre bilde av «Sonja Elisabet».

Millioner for kvoter med båt på kjøpet

Det er ikke tvil om at noen ganger koster kvote mer enn båten, - også når det er en sjark som selger. Røstad & Sønn har nå tre fartøy med rettigheter.

Publisert Sist oppdatert

Sjarken «Sonja Elisabet» er i sommer solgt til Røstad & Sønn AS på Myre i Nordland. Fartøyet ble bygget i 1995 av Arctic Boat AS på Rødskjær. Den har en lengde på 12,12 meter og bredde på 3,92 meter,

Selger er Sonja Elisabeth ANS i Hol i Tjeldsund i Troms og Finnmark. Sonja Elisabeth ANS har eid sjarken siden den ble bygget.

Eier nå tre fartøyer

TREBÅT: Røstad & Sønn AS eier også «Vikholmen» som er bygget i 1961.

Røstad og Sønn eier også fartøyene «Røstad» og «Vikholmen». «Røstad» har en lengde på 14,99 meter og bredde på 5,86 meter. Fartøyet er bygget ved Klevset Mek. Verksted i Halsanaustan i 2000. Daniel Bertinussen som eier Røstad & Sønn kjøpte dette fartøyet i januar 2018 og flyttet det i fjor over til aksjeselskapet.

Vikholmen har en lengde 11,03 meter og er en eldre trebåt bygget i 1961. Den ble kjøpt i februar i år.

Hyse, sei, torsk og kongekrabbe

Med «Sonja Elisabeth» følger det følgende rettigheter: Faktor hyse nord, konvensjonell redskap 3,6451, faktor sei nord, konvensjonell redskap, 3,6587, faktor torsk nord 3,7886 og hjemmelslengde hyse/sei/torsk 12,12. Disse rettighetene har i år gitt fartøyet kvote på 315 tonn hyse, 123 tonn sei og 66 tonn torsk.

Både «Røstad» og «Vikholmen» har rettigheter på hyse, sei og torsk. «Røstad» har også kongekrabbe med faktor 2.

Strukturering ligger i kortene

15-METRING: Det blir spennende å se om alle rettigheter flyttes til «Røstad», eller om rederen planlegger nybygg.

Det ligger i kortene at Bertinussen neppe kommer til å fiske kvotene som hviler på «Sonja Elisabeth» og «Vikholmen» med disse to eldre båtene i lengre tid. Mest sannsynlig vil de bli flyttet over på et nybygg eller på «Røstad».

Med rettigheter koster en 27 år gammel 12 meter lang sjark en del. Røstad & Sønn har ifølge søknad om erverv betalt 14 millioner kroner for båt og rettigheter. Alderen til «Sonja Elisabeth» tatt i betraktning er det nok kvoteverdiene som utgjør den vesentligste delen av kjøpesummen.