LONDON: Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut to priser under årets fish and chips-galla i London.

Norsk torsk på menyen under fish and chips-galla

Storbritannias beste fish and chips ble kåret, med norsk torsk på menyen.

Denne uken kåret Storbritannia landets beste fish & chips. Norsk torsk sto på menyen og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut hovedprisen da britene feiret nasjonalretten under National Fish & Chip Awards 2024.

Største og viktigste markedene

- Storbritannia er ett av de største og viktigste markedene for norsk sjømat, og særlig for hvit fisk. De siste årene har det vært flere utfordringer i verden rundt oss, brexit, pandemi og krig preger internasjonal handel. Både myndighetene og næringsaktører har jobbet for å bevare og styrke det tette samarbeidet og handelsrelasjonene med Storbritannia, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Små familiebedrifter

Hvert år spiser briter mer enn 170 millioner måltider med fish & chips. Norge leverer rundt 25 prosent av fisken som brukes i britenes nasjonalrett. Torsk er den mest populære fisken, etterfulgt av hyse.

FISHY: Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth fikk prøvd seg bak disken hos The Laughing Halibut i London.

- De som lager fish & chips er stort sett små, familiedrevne bedrifter. De brenner for å levere de beste produktene til sine kunder, og stiller krav til smak, konsistens og bærekraft. Og de får ikke nok av torsk og hyse fra Norge, sier Myrseth.

Norsk torsk på menyen

Under årets prisutdeling ble det servert norsk torsk fra det kombinerte snurrevad og linefartøyet «Østerfjord», som har hjemmehavn på Austevoll.

Storbritannia er det største enkeltmarkedet for norsk hyse målt i verdi og et betydelig marked for norsk torsk. I 2023 leverte Norge nærmere 15.000 tonn torsk til Storbritannia, og i overkant av 17.000 tonn hyse basert i direkte eksport. 

Kommer til Ålesund

Storbritannias beste fish & chips aktører kommer til Norge og Ålesund for å lære mer om opprinnelsen til råvaren.  

- Her får de oppdatert kunnskap om vårt strengt regulerte fiske, bærekraftig forvaltning og norske råvarer. Når de er tilbake i Storbritannia kan de dele kunnskapen med sine kolleger og kunder, og med trygghet vite at de selger bærekraftig sjømat, sier fiskeri- og havministeren. 

NORSK torsk stod på menyen både hos The Laughing Halibut og under gallaen om kvelden.

Myrset fikk også prøvd seg i faget da hun laget fish and chips ved et besøk hos The Laughing Halibut i London.

Hyller fish and chips

The National Fish & Chip Awards arrangeres av National Federation of Fish Friers. Her hylles den britiske nasjonalretten og menneskene bak hos de mange bedriftene rundt omkring i Storbritannia. 

I år ble prisutdelingen arrangert for 36. gang, og med Norge og «Seafood from Norway» som hovedsponsor. Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut to priser - hovedprisen til beste take-away restaurant og prisen for bærekraft og miljø. Sistnevnte pris løfter frem aktører som leder an i arbeidet med bærekraftige løsninger i næringen.

Vinnerne kan smykke seg med tittelen som Storbritannias beste fish and chips-produsenter.