BLIR KLIPPFISK: Betydelige mengder med torsk og sei ender som klippfisk. Det er populært på markedene rundt om i verden, i følge tall fra Sjømatrådet.

Eksportverdien på klippfisk opp 15 prosent i oktober - økende andel til Brasil

Oktober ga en rekordhøy eksportverdi for klippfisk i en enkeltmåned, viser ferske tall fra Norges Sjømatråd.

Publisert Sist oppdatert

Oktober ga en rekordhøy eksportverdi for klippfisk i en enkeltmåned. Den var 25 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i oktober 2019.

Ikke vært høyere siden 2019

  • Norge eksporterte 9 287 tonn klippfisk til en verdi av 709 millioner kroner i oktober.
  • Verdien økte med 74 millioner kroner, eller 12 prosent, sammenlignet med oktober i fjor.
  • Volumet falt med 16 prosent.
  • Portugal, Brasil og Den dominikanske republikk var de største markedene for klippfisk i oktober.

– Vi har også rekordhøye eksportpriser på både klippfisk av torsk og sei, med henholdsvis 113 og 48 kroner per kilo, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Lavere volum til Portugal

Til vårt største klippfiskmarked Portugal sank eksportvolumet av klippfisk av torsk i oktober med 34 prosent, eller 1 600 tonn, til totalt 3 000 tonn. Totalt eksportvolum til Portugal hittil i år er 17 100 tonn, noe som er 1 400 tonn lavere enn på samme tid i fjor.

– I Portugal har konsumprisindeksen på mat økt hele 18,9 prosent det siste året. Samtidig har portugisiske husholdningers forventninger til privatøkonomien forverret seg de siste månedene, og vi ser nå en nedgang i både hjemme- og utekonsum for klippfisk. Et lyspunkt er at turismen fortsatt er høyere enn før pandemien, sier Norges sjømatrådets utsending til Portugal, Trond Rismo.

Vekst til Brasil

Eksporten til Brasil i oktober vil havne på mange middagsbord til jul. Dette var det landet som hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 42 millioner kroner, eller 52 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Det ble eksportert 1 782 tonn klippfisk til Brasil i oktober, noe som er 2 prosent lavere enn samme måned i fjor. Hele 57 prosent av volumet var klippfisk av sei, mens 16 prosent var klippfisk av torsk, Eivind Hestvik Brækkan.