REKORD: Eksportprisen på fryst hel torsk var rekordhøy i oktober, med 57 kroner per kilo. Det er 3 kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i august i år, melder Sjømatrådet.

Rekordeksport av fersk torsk i oktober

Både fersk hel torsk og fersk torskefilet hadde rekordhøy eksportpris i oktober, med henholdsvis 56 og 125 kroner per kilo.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Norges Sjømatråd i sin nyeste statistikk over fiskeeksporten i oktober.

Økning i volum og verdi

  • Norge eksporterte 2 080 tonn fersk torsk til en verdi av 131 millioner kroner i oktober.
  • Verdien økte med 42 millioner kroner, eller 48 prosent, sammenlignet med oktober i fjor.
  • Det er en vekst i volum på 14 prosent.
  • Danmark, Spania og Sverige var de største markedene for fersk torsk i oktober.

Også oppdrettstorsken øker

Både fersk hel torsk og fersk torskefilet hadde rekordhøy eksportpris i oktober, med henholdsvis 56 og 125 kroner per kilo.

– Det ble eksportert 380 tonn fersk hel oppdrettstorsk i oktober, noe som tilsvarer 20 prosent av det totale eksportvolumet av fersk hel torsk i oktober, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

– Spanjolene elsker norsk fersk torsk

Mens transittlandet Danmark var største destinasjon for villfanget fersk hel torsk i oktober, med nesten 90 prosent av volumet, gikk nesten halvparten av eksportvolumet av fersk hel oppdrettstorsk til Spania.

– Spanjolene elsker norsk fersk torsk, men kategorien har fremdeles et betydelig vekstpotensial i markedet. Dette illustreres godt gjennom økningen i eksporten av oppdrettstorsk i oktober, sier Norges sjømatråds utsending til Spania, Bjørn-Erik Stabell.

Sterk måned for fryst torsk

  • Norge eksporterte 4 697 tonn fryst torsk til en verdi av 274 millioner kroner i oktober.
  • Verdien økte med 66 millioner kroner, eller 32 prosent, sammenlignet med oktober i fjor.
  • Det er en vekst i volum på 4 prosent.
  • Kina, Storbritannia og USA var de største markedene for fryst torsk i oktober.

Eksportprisen på fryst hel torsk var rekordhøy i oktober, med 57 kroner per kilo. Det er 3 kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i august i år.

Økt etterspørsel i Storbritannia

Eksportvolumet av fryst hel torsk til Storbritannia fortsetter å øke, og endte på 570 tonn siste måned, opp fra kun 170 tonn i samme måned i fjor. Hittil i år har Norge eksportert 8 000 tonn fryst hel torsk til Storbritannia. Det er 2 400 tonn mer enn i fjor, og det høyeste eksportvolumet av fryst hel torsk til Storbritannia siden 2016.

– Også Storbritannia sliter med høy inflasjon og økte kostnader både for industri og husholdninger, samtidig som veksten i eksportvolumet fra Norge fortsetter. Økte tolltariffer på import av hvitfisk fra Russland kan ha bidratt til dette, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.