HAVETS GIGANT: Brugden kan bli over ti meter lang. Den lever på plankton, og er ikke farlig for mennesker. Vi vet utrolig lite om denne kjempestore dyrearten, og det forskes stadig mer. HI driver med satelittmerking av de enorme dyrene langs kysten.

Haibonanza langs kysten – haitelefonen går varm

– Helgen har vært helt fantastisk Lanseringen av haitelefonen gikk over all forventning, for den ringte i ett.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har fått masse meldinger om brugder, og vi trodde aldri at vi skulle få merke så mange på så kort tid!

Har sett titalls

Det sier brugdeforsker Keno Ferter til NRK. Som omtalt i Kystmagasinet i går, har de innledet sitt sommerlige haitokt med å åpne en egen haitelefon.

– I sommer skal vi satellittmerke brugde. Vi lyktes med å merke tre stykker i fjor. Bare på noen dager har vi merket fire brugder så langt i år. Og i helgen alene har vi vel sett 10–15 stykker i løpet av helgen fra vår båt.

Brugden kan bli hele 12 meter lang, men er ikke å regne som farlig for mennesker. Den er ofte å se i vannoverflaten nært land i sommermånedene.

– Har ikke ord

Ferter er i følge statskanalen svært fornøyd med både antall hai de har sett, og responsen de har fått på telefonlinjen de har åpnet.

– Jeg har ikke ord, det er helt utrolig. Vi var i Bodø sentrum og spurte tilfeldige folk om de hadde hørt om haitelefonen, og de sa de hadde hørt det på radio og sett det i lokalavisa. Så folk var veldig engasjert. Vi er veldig takknemlig for hjelpen vi har fått.