«Frederikke R» ble brukt til transport av organisk avfall og biprodukter før hun ble kjøpt av Nordnes-konsernet. Miljøstiftelsen Bellona er ikke som tidligere opplyst med i dette prosjektet.

Vi er ikke involvert i rødåteprosjektet

Miljøstiftelsen Bellona er ikke involvert i rødåteprosjektet til Nordnesgruppen. Det er i beste fall unøyaktig slik rederiet Nordnes har formulert seg i en epost til Fiskeridirektoratet.

Kystmagasinet skrev i går om Nordnesgruppen som har kjøpt en tidligere dansk industritråler som skal brukes til fiske etter rødåte. I en henvendelse til Fiskeridirektoratet brukte rederiet en referanse til «Råvareløftet» og deriblant Miljøstiftelsen Bellona. De opplyser i dag til Kystmagasinet at de ikke på noen måte er involvert i prosjektet.

Nordnes skrev i en epost til Fiskeridirektoratet. «Vi utvikler en ny høstingsteknologi mot mesopelagisk og raudåte fiskeri. Dette skal vi gjør i samarbeid med «Forløftet» (ledet av Bellona og Sjømat Norge, der vi er samarbeidspartner)…». (Red. anm. «Forløftet» en feilskriving av «Råvareløftet».)

I dag opplyser leder for Miljøstiftelsen Bellonas bio-progam og prosjektansvarlig for «Råvareløftet»:

– De 11 partnerne i Råvareløftet samarbeider om å fremskaffe kunnskap, identifisere barrierer og foreslå tiltak som kan akselerere innfasingen av nye bærekraftige fôrråvarer til fiskefôr. Raudåte og mesopelagisk er blant de råvarer som inngår i disse analysene.

Utover det er det ikke naturlig for meg å kommentere på korrespondanse Nordnes har hatt med Fiskeridirektoratet, i og med at hverken Bellona eller Råvareløftet har noen involvering i dette prosjektet.

Kystmagasinet fikk flere reaksjoner fra fiskere som var overrasket over at Bellona hadde gitt sin tilslutning til et høstingsprosjekt for rødåte. Det har de med andre ord ikke. Nordnes har nok i sin henvendelse til direktoratet formulert seg feil.

Kystmagasinet har kontaktet Tormund Grimstad i Nordnesgruppene for kommentar, men har foreløpig ikke fått noe svar.