Nor-Fishing 2022

NOR-FISHING: Ydra har stand under årets Nor-Fishing i Trondheim.
NOR-FISHING: Ydra har stand under årets Nor-Fishing i Trondheim.

Bidrar til å redusere energiforbruket på skip

Ydra lanserer energieffektive pumpesystem som skal redusere energiforbruket på skip.

Publisert

Pumpesystemene har fått navnet Thorion og er presentert under årets Nor-Fishing i Trondheim.

Produktene skal bidra sterkt til det grønne skiftet innen skipsfart, oppdrett og maritim virksomhet. Dette er Ydras største innovasjonsprosjekt noensinne.

Energieffektive

Ydra skriver i en pressemelding at Thorion er en serie med energieffektive pumper med DC-drift for tilpasning til batteri- og hybriddrift, forbedret strømningsbilde samt sensorer og connectivity for bedre integrering i styringssystemer. I tillegg vil størrelse på elektromotorene bli redusert med ca 50% og vekt av enhetene bli redusert med opp imot 90%.

Dette vil redusere energiforbruk og gi mer plass på skip og anlegg. Prosjektet har mottatt støtte fra Regionalt forskningsfond Rogaland og er del av SkatteFUNN frem til 2024.

Lanserer flere produkter

Ydra skal i produktserien Thorion lansere en rekke produkter i årene som kommer. Først ute er energieffektive motorer med DC-drift.

– Disse DC-motorene gjør det mulig å redusere antall konverteringsledd fra DC-kilden, som for eksempel batteri. Kombinert effektbesparelse kan bli i størrelsesorden 35%, dette ved å redusere antall konverteringsledd, optimalisere hydraulisk effektivitet og ved å ta i bruk ny motorteknologi. Dette gir, i de eksempler vi har jobbet med, over en million kroner i årlig reduksjon bare i drivstoffutgifter i tillegg til store positive effekter på utslipp av klimagasser, uttaler Tommy Engholm, salgsleder i Ydra.

Han legger til at DC-motorene designes slik at de også kan brukes der det i dag står AC-motorer, eksempelvis vifter, HPU, elektriske vinsjer etc. Det grønne skiftet står på agendaen for maritim virksomhet, skipsfart og oppdrett fremover.