Teknologi

SENIORFORSKER Karsten Heia har jobbet i mer enn 14 år med å utvikle teknologien som nå er tilgjengelig.

SENIORFORSKER Karsten Heia har jobbet i mer enn 14 år med å utvikle teknologien som nå er tilgjengelig.

Ny teknologi kan oppdage kveis i fiskefilet

Kveis i fisk kan oppdages med ny teknologi utviklet av Nofima.

En ekkel liten hvit mark er vel ikke det man ønsker å finne på tallerkenen når man skal nyte en god middag med fisk. Nå er teknologien på plass som gjør at kveis i fiskefilet kan avdekkes og sorteres vekk før den havner på middagsbordet.

Spektroskopi

Seniorforsker Karsten Heia hos Nofima har i mer enn 14 år jobbet med å utvikle teknologien, som nå er kommersielt tilgjengelig. Heia er sentral bak teknologien, og for han er det svært tilfredsstillende å få være med å teste ut at den fungerer på stadig nye områder. Det skriver Nofima i en pressemelding.

Teknologien som brukes for å avdekke kveis i fiskefilet heter spektroskopi, og er allerede kommersielt i bruk i fiskeindustrien for å vurdere kvalitet på rundt hvitfisk og laksefilet.

Testet i Portugal

I samarbeid med Maritech og Norsk Elektro Optikk (NEO), har Nofima utviklet teknologien Maritech Eye. Nylig ble løsningen testet hos fiskeprodusenten MareDeus i Portugal, som ønsket å sjekke om teknologien også kunne fungere for å finne kveis i hvit fisk. Bedriften lager lettsaltede produkter av fryst torsk fra Norge og Island.

Multiverktøy

– Testene ble utført under industrielle betingelser når det kommer til hastighet, temperatur og fuktighet i produksjonsmiljøet. Resultatene er utvetydige: teknologien fungerer også på detektering av kveis i hvitfisk. Maritech Eye er i ferd med å bli et multiverktøy, slår seniorforsker Karsten Heia i Nofima fast.