RS Sundt Flyer deltok i aksjonen og fikk brakt fiskeren i land. Bildet av redningsskøyta er fra 2015.

En tragisk ulykke, undersøker hendelsen

Statens havarikommisjon har besluttet å undersøke ulykken der en fisker omkom utenfor Kabelvåg 1. mars i år.

En fisker falt over bord fra sin fiskebåt, «Øyværing», øst for Kabelvåg. Ved 13-tiden, den 1. mars, ble det observert at et fiskefartøy hadde grunnstøtt ved øya Kreta, utenfor Kabelvåg.

Observert i sjøen

Det ble igangsatt redningsaksjon, og fiskeren ble observert i sjøen av et annet fiskefartøy. Dette var i nærheten av der fiskeren hadde satt garnlenker.

Et redningsfartøy, RS «Sundt Flyer», og SAR Queen ankom fiskeren og fikk fraktet han i land. Deretter ble han sendt til sykehuset i Tromsø. Fiskeren, som var fra Hamarøy i Nordland, omkom dessverre senere av følgene.

Fiskebåten «Øyværing», tidligere «Bøværing», er en Selfa-sjark på 10,65 meter, bygd i 1990. Den omkomne hadde ervervet båten i 2019.

Omtales som en tragisk ulykke

Ulykken omtales fra flere hold som en tragisk arbeidsulykke i forbindelse med setting av garn.

- Vi har avhørt vitner, som har forklart seg rundt de siste bevegelsene til båten, men ingen har sett at fiskeren falt over bord. Ingen ting tyder på noe annet enn en tragisk ulykke. Hvorfor den skjedde er det for tidlig å konkludere om, sa etterforskningsleder ved Svolvær politistasjon, Ingar Brun til Lofotposten.

Garnsetting

Avisa skriver at den foreløpige teorien til politiet er at ulykken skjedde i  forbindelse med at han satte garn.

- Etterforskningen i løpet av helgen har ikke avdekket noen feil ved båten. Teorien er at han falt i havet i forbindelse med setting av garn, opplyser Brun i politiet til avisa.

Undersøkes

Avdelingsdirektør Dag H. Liseth i Statens havarikommisjon bekrefter til Lofotposten at de nå undersøker saken.

- To av våre havariinspektører har vært i ulykkesområdet i helgen for å framskaffe informasjon om ulykken, slik at vi skal kunne etablere et hendelsesforløp. Basert på dette vil vi vurdere den videre gangen i undersøkelsen, opplyser Liseth.

Når undersøkelsen er ferdig vil det foreligge en offentlig rapport som redegjør for hendelsesforløpet, samt at de gir en vurdering av hva som kan gjøres for å unngå slike ulykker i fremtiden.