KV NJORD: Mannskapet på kystvaktskipet arbeider med å klargjøre utstyret som ble satt ut, og får god erfaring med øyespleising.

HI skal lytte på laksesmolt i sjøen

TRØNDELAG: Lyttebøyer skal kartlegge vandringen til laksesmolten fra Namsenelva til beiteområder i sjøen.

Publisert Sist oppdatert

– Lyttebøyene er en del av ett oppsett for å studere utvandringen av smolt fra Namsen, forteller forsker Ørjan Hansen, ved avdeling for reproduksjon og utviklingsbiologi ved HI.

Akustisk telemetri

Hele 89 lyttebøyer er satt ut i Namsfjorden og utover mot Vikna, sør for Rørvik. KV Njord har vært behjelpelig med utsett av bøyene.

Her skal de kartlegge hvor smolten vandrer gjennom fjorden og utenfor, når og hvor fort de vandrer, og hvor mange som overlever vandringen.

– Metoden kalles akustisk telemetri, og prinsippet er at vi merker smolt i Namsen i cirka midten til slutten av mai med merker som sender ut ett lydsignal, forteller han videre.

Unike lydsignaler

De mange lyttebøyene som er utplassert vil fange opp lydsignalene, og gjøre forskerne ved HI i stand til å lokalisere hvor fisken har vært.

– Lydsignalene er ulikt for hver fisk, slik at vi kan følge individene fra elv til havs. Lyttebøyene registrerer merkene på fisken og lagrer denne informasjonen sammen med tid merket er registrert, forklarer han.

TRØNDELAG: Lyttebøyene skal følge smolten fra Namsen og ut til beiteområder i havet utenfor.

Lakselus og trafikklys-systemet

Det har ikke vært gjort lignende undersøkelser tidligere hvordan smolten fra Namsen vandrer. Årsaken til at HI nå undersøker dette området er med bakgrunn i lakselus og trafikklys-systemet.

– Smittepresset fra lakselus varierer en del i dette området, enkelte år er det mye lus på sørsiden av Vikna, andre år på nordsiden. Siden laks bare vil smittes av lakselus om de vandrer gjennom områder med mye lus, er det viktig for vår tolkning av effekten av lakselus fra oppdrett på laksen fra Namsen. Spesielt viktig her om fisken vandrer oppover mot Vikna når den forlater Namsfjorden, eller om den går rett til havs, forklarer Hansen.

Vekjent teknologi

Teknologien som benyttes er velkjent og godt utprøvd, og HI har tidligere undersøkt vandringen i Boknafjorden, Hardangerfjorden, Altafjorden. Ifølge Hansen har også andre forskere undersøkt andre fjorder.

Det er kun smolt fra laks som blir undersøkt.