INNDRATT: 74 ulovlige garn ble inndratt til utgangen av juni. Bildet viser Statens Naturoppsyn på jobb for å fjerne ulovlig garn.

Økt garnbeslag – utgjør bare en liten andel

Miljødirektoratet og Statens Naturoppsyn hadde til utgangen av juni inndratt 74 umerkede laksegarn i sjø, mot 68 garn på samme tid i fjor.

I tillegg kommer 26 anmeldelser og beslag med kjent gjerningsmann. På samme tid i fjor var det 11 anmeldte saker.

Bare i løpet av de tre første ukene av juli er det, ifølge Miljødirektoratets twitterkonto, inndratt og beslaglagt 60 garn og garnlenker i forbindelse med lakseoppsyn i sjø.

Registrerer flere tips

Ifølge nestleder i seksjon tilsyn kyst i Miljødirektoratet, Knut M. Thomassen, har Statens Naturoppsyn (SNO) et fast løpende lakseoppsyn langs hele kysten.

– Vi har ingen økt fokus fra i fjor til i år, men vi registrerer et økende antall tips inn til oss. Dette bidrar nok at SNO treffer bedre når det gjelder å få stanset enda mer av denne aktiviteten, uttaler han til Kystmagasinet.

– Ulovlig garnfiske kommer i tillegg til en rekke andre trusselfaktorer for den atlantiske villaksebestanden. Det er flere og flere som ikke synes dette ulovlige fisket på sårbare blandede laksebestander i sjøen er greit.

Trolig bare en liten andel

Han mener det er for tidlig å evaluere årets sesong allerede nå, men registrerer at de har avdekket flere ulovlige garn i sjø i år enn på samme tid i fjor.

– Dette indikerer at det fortsatt er en del som driver med ulovlig fiske etter anadrom fisk i sjø, og at det er behov for å ha oppsyn med denne aktiviteten. Det som SNO avdekker av ulovlig garnfiske er trolig bare en liten andel av det totale fisket, legger han til.