Selveste «Sig» Hansen lanserer elektronisk bøye som skal redde teiner og forhindre spøkelsesfiske
– Hvis jeg bare hadde hatt alle teinene jeg har mistet opp igjennom årene. Det er snakk om millioner av dollar i tap, utbrøt «Sig» Hansen (57) under demonstrasjonen i Vågen i dag.
Det han snakket om, var en helt ny patent fra selskapet Resqunit, der han selv er aksjonær, og som skal sørge for at teiner som går tapt, kan hentes opp eller kommer til overflaten av seg selv. Der kan de plukkes opp og brukes på nytt.
– Globalt mistes millioner av teiner årlig. Disse fortsetter å fange dyr i lang tid og påvirker biomasse og miljø, opplyser selskapet selv.
Skal redde teiner og forhindre plast i havet
I første omgang er patenten laget for mindre teiner, men om ikke lenge kommer enheten til teiner på samme størrelse som han og mannskapet hans ombord på «Northwestern» bruker til daglig.
– Bruksområdet for Resqunit er alt fra enkelt teiner til teiner som er koblet sammen i lenker. Mister man en lenke med teiner har man mistet store verdier. Med en Resqunit på lenken har man en mulighet til å lokalisere og finne det tapte utstyret, forteller direktør Helge Trettø Olsen til det fremmøtte pressekorpset på kaia til Havforskningsinstituttet.
Bøye med elektronisk utløser
Kort fortalt består patenten av en bøye som festes på teina, og som har radiokontakt med overflaten. Den kan utløses og sjekkes via en app på mobiltelefonen. Bruksområdet er stort.
– Vi har testet denne bøya ned til 900 meter. Etter en uke vil bøya uansett løse seg ut, slik at teina kan dras opp, forteller Trettø Olsen.
Til sammenligning fisker Sig og mannskapet hans vanligvis på dybder ned til maks 140 meter, forteller Sig Hansen til Kystmagasinet.
– Mister jeg en teine, er det 20 000 kroner i tap med en gang. Nå mister vi 10-20 teiner i året, og før var det mange, mange flere, sier den verdenskjente krabbefiskeren som har drevet fiske siden 1978 utenfor Alaska.
Forhindrer spøkelsesfiske
Bøyen er nå under produksjon, og er alt tilgjengelig på det norske markedet. Responsen har vært stor, får vi høre.
– Vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger. Dette er en enkel liten sak som forhindrer spøkelsesfiske og plastforurensning i havet. Vi har alt produsert 1 000 stykker, og i løpet av året vil vi ha 4 000 til klare for markedet, sier Trettø Olsen.
Skal gå internasjonalt
Hovedpersonen selv forteller at Resqunit er et norsk produkt.
– Vi starter her, men utvikler også modeller for Canada og Bahamas foreløpig. USA er vanskelig på grunn av forskjellige lover og reguleringer. Men noen må være først, slik er det alltid. For større teiner må vi selvsagt ha mye større bøyer, forklarer Hansen, delvis på engelsk og delvis på syngende Karmøy-dialekt.
Rent økonomisk har selskapet satset mange millioner på utviklingsarbeidet.
– Men vi satser på en positiv cash-flow i løpet av året, opplyser Trettø Olsen.