STRAKS PÅ NORDTUR: I strålende høstvær og til gledelige korpstoner ble tirsdag Redningsselskapets nyeste redningsskøyte, «Oscar Tybring V» døpt på Honnørbrygga i Oslo - av justisminister Emilie Enger Mehl.

Splitter ny redningsskøyte skal redde liv i Øst-Finnmark

Den splitter nye og topp moderne redningsskøyta «Oscar Tybring V» ble tirsdag døpt på Honnørbrygga i Oslo. Straks setter den kursen mot Finnmark og sin nye, faste stasjon i Vardø.

Publisert Sist oppdatert

Skøyta ble gitt av Regjeringen Solberg, som i 2020 bevilget 15 millioner kroner i ekstra tilskudd fra Justis- og beredskapsdepartementet til Redningsselskapet.

Med stor rekkevidde, topp moderne utstyr for søk- og redning og slepekraft nok til de største fiskebåtene, skal Redningsselskapets nye flaggskip sikre den maritime beredskapen fra Vardø, melder Redningsselskapet.

– Det er hyggelig å vite at den nye redningsskøyta skal til nettopp Vardø, sånn at nordområdene skal være bedre rustet, sa Emilie Enger Mehl, gudmor og justisminister i sin dåpstale.

– Viktig del av sjøsikkerheten

Redningsselskapets visjon er at ingen skal drukne, noe som ikke hadde vært mulig uten engasjementet som finnes i lokalsamfunnet og fra de folkevalgte.

– En moderne, stor og ny redningsskøyte er bygget og døpt, og klar til å sendes oppover. Det er helt fantastisk, sier Vardø-ordfører Ørjan Jensen strålende fornøyd.

I sin tale fortalte han om de tøffe havområdene, om Vardøs stolte fiskerihistorie og om hvor viktige blant annet Redningsselskapet er for plassen.

– Kombinert med hurtige værskifter, storm og uvær så er Vardø et sted hvor redningsskøyta er en viktig del av sjøsikkerheten. Vi i Vardø er derfor veldig glad for, og finner det veldig naturlig at det ligger en skøyte i Vardø, sier Jensen.

– En skøyte vi er veldig stolte over

Selv om det fortsatt glinser i skrogsida på den nye skøyta, ligger det en lang historie i navnet. «Oscar Tybring V» er oppkalt etter legen og forfatteren som i 1891, etter å ha vitnet et dramatisk forlis, tok initiativ til det som i dag er Redningsselskapet.

– Det finnes ikke bedre måte å hedre Tybring på enn med denne fantastiske skøyta, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

Under dåpen dro hun frem Tybrings ønske om å gjøre en forskjell for fiskerne, noe også det nye fartøyet skal gjøre. RS «Oscar Tybring V» skal stasjoneres i Vardø, hvor den skal være med på å trygge den maritime næringa som har havområdene i Øst-Finnmark som sin arbeidsplass.

– Det at Redningsselskapet nå, med støtte fra Regjeringen, får sendt en topp moderne redningsskøyte for å trygge Finnmark og havområdene rundt er noe vi er veldig stolte over, forteller Herlofson.

Første redningsskøyte som kan seile uten papirkart

RS 174 «Oscar Tybring V» er bygget ved Swede Ship Marine AB i Djupvik i Sverige. Verftet har levert et 30-talls fartøy til Redningsselskapet, fra båter i 8-metersklassen til de største havgående skøytene i Fosen-klassen.

Med lengde på nærmere 25 meter, slepekraft på 23,5 tonn og toppfart tett oppunder 30 knop vil RS «Oscar Tybring V» være en viktig ressurs i det som er et av Norges røffeste havområder. Den nye skøyta bemannes av et mannskap på tre personer.

Skøyta er topp moderne utstyrt, og tilpasset til å drive søk- og redningsoppdrag i kraftig uvær og iskalde forhold. Fartøyet er i tillegg Redningsselskapets første som kan seile uten papirkart, etter Sjøfartsdirektoratets krav. Dette fordi skøyta er utstyrt med ECDIS – et elektronisk kartsystem som også viser eget og andres fartøys posisjoner og bevegelse.