REKER: – Vi har kommet til enighet med EU om en kvote som ivaretar hensynet til en forsvarlig forvaltning, sier fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Norge og EU enige om ny rekekvote i sør fra i morgen - kraftig reduksjon

Norge og EU er i dag blitt enige om en my kvote for reker i Nordsjøen og Skagerrak, på 6 076 tonn. Den norske kvoten blir på 3805 tonn.

Publisert Sist oppdatert

–  Den nye kvoten er en kraftig reduksjon, og jeg har forståelse for at det er krevende for rekefiskerne i sør. Rekebestanden er i en dårligere forfatning enn havforskerne tidligere har antatt, og det kan vi ikke ignorere. Vi har kommet til enighet med EU om en kvote som ivaretar hensynet til en forsvarlig forvaltning, en beslutning som også Norges Fiskarlag har støttet, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.m

Den nye kvoten fastsettes for perioden fra 1. juli 2023 til 30. juni 2024. 

Kvotefastsettelsen kommer som en følge av at bestanden nylig har gjennomgått en metoderevisjon. 

Norge og EU har fastsatt enn noe høyere kvote enn rådet fra ICES, som anbefalte en kvote på 5 125 tonn. Dette rådet tar utgangspunkt i at hele kvoten for første halvår 2023 ville bli fisket. 

ICES’ har imidlertid også vurdert et alternativt fangstscenario, hvor det er lagt til grunn at 900 tonn av kvoten for første halvår ikke blir fisket. 

Ifølge beregninger av fangststatistikk er vi nå svært nær å ha et ufisket kvantum i tilsvarende størrelsesorden. Med utgangspunkt i ICES’ alternative vurdering, har Norge og EU har derfor funnet det forsvarlig å vedta en felles kvote på 6 076 tonn.