FORTVILET: – Samtlige av våre ansatte ble umiddelbart permittert på ubestemt tid. I tillegg har vi mange båter som leverer hos oss, som blir liggende på land. Vi har leveringsavtale med Hurtigruten, og de kan vi jo ikke levere til nå, sier en fortvilet Bodil Holmen ved Nord-Reker AS i Kvina.

Myndighetene stengte rekefeltene - samtlige ansatte permittert på ubestemt tid: – De vil ha oss bort

– Fiskeridirektoratet har stengt alle de beste rekefeltene langs kysten fra Trøndelag til Tromsø, sier en fortvilet Bodil Holmen hos Nord-Reker AS.

Publisert Sist oppdatert

I en J-melding torsdag ble en rekke rekefelt langs kysten fra Trøndelag og nordover stengt av Fiskeridirektoratet. 

Samtlige ansatte permittert

Hjørnesteinsbedriften Nord-Reker AS ligger i Lurøy kommune på Helgeland, og har for tiden ti ansatte. Stengningen har fått umiddelbare konsekvenser for dem.

– Samtlige av våre ansatte ble umiddelbart permittert på ubestemt tid. I tillegg har vi mange båter som leverer hos oss, som blir liggende på land. Og vi har aldri hatt så store, fine reker som i år.

Nå lurer hun på hva som ligger til grunn for stengningen.a

– Når vi ser på bryggesedlene fra våre fiskere, så er det ikke småreker i fangstene. Så vi lurer på hvordan de har fått så mye småreker at de må stenge, på akkurat de samme feltene? De feltene som nå gjenstår, er så små at de går ikke an å livnære seg av. Det er et øyeblikk så er de tømt for reker.

– De fem feltene våre båter vanligvis fisker på, har vi ikke en eneste småreke registrert i fangstene på, hevder hun.

Rekene for små

Årsaken til stengningen er at en del av rekene direktoratet har fått i prøvetrålingene sine, er for små. Direktoratet leier inn egne trålere for å gjennomføre kontrollene.

– Jeg spurte dem om de ikke kunne bruke noen av våre lokale trålere til dette. Men det ville de ikke. De plukker opp 100 reker, og dersom ti eller mere er under minstemålet, så stenger de feltet. 

Det har de nå gjort.

– Jeg har fått beskjed om å ta nye prøver innen 14 dager. Nå er det jo ferietid, så det er ikke så lett å få tak i en båt som kan gjennomføre en prøvetråling, hvis det ikke skal være en lokal. 

– Det mest bærekraftige du kan tenke deg

Holmen påpeker at det produktet de lager, håndpillede reker, lages av de mellomstore rekene. De som er store nok til å fiske på, men som ikke lar seg selge ved vanlig kaisalg til forbruker.

– De rekene vi mottar og håndpiller for salg, er de mellomstore rekene. De ingen andre vil ha og bruke. Disse rekene dumpes på havet av de trålerne som selger rekene sine selv. De vil bare ha store reker, hevder hun.

– Hvis de ikke leverer dem til oss, så får de ikke solgt dem til noen. Så det vi driver med er jo det mest bærekraftige man kan tenke seg.

– Staten tar livet av oss

Nord-Reker er etter det Kystmagasinet har klart å bringe på det rene, den eneste rekefabrikken i hele Nordland fylke.

– Med dette tar de livet av oss. Og det sitter Fiskeridirektoratet på et kontor nede i Bergen og bestemmer. Vi har blant annet leveringsavtaler til Hurtigruten. Nå kan vi ikke levere, avslutter hun fortvilt.

Fortvilende for fiskerne

Rekefisker Roar Vallmann driver 44-fotingen «Meløybas» og er basert på Reipå et stykke nord for Lurøy. Han fisker reker stort sett hele året, unntatt i vintersesongen.

– Dette er fortvilende for oss også. Vi er et par båter i hver kommune som driver med dette, og vi kommer oss ikke på havet når de største og beste feltene er stengt. Det er vel ett eller to felt igjen i Meløy kommune som er åpne, så det er ikke vits i, sier han til Kystmagasinet.

Rekefisker Roar Vallmann.

– De gjør jo disse prøvetoktene hvert år, men de har aldri stengt nesten alle feltene de har vært på. Det er jo ikke bare her i Meløy de har stengt felt, men helt opp til Finnmark. Jeg skjønner ikke hvorfor, sier han.

– Dette får jo økonomiske konsekvenser for oss. Det er jo dette vi lever av, avslutter han.

– Til dels høy innblanding av småreker

Avdelingsleder Trond Ottemo hos Fiskeridirektoratet har følgende kommentar til stengningen av rekefeltene Nord-Reker er så avhengige av:

– Vi stengte de angjeldende rekefeltene på grunn av reglene for hvor høy innblanding man kan ha av både fisk og reker som er under minstemålet. Dette har vært praksis 80-tallet. Er det stor risiko for  å få mye fisk eller reker under minstemålet, stenger vi feltene, sier Ottemo til Kystmagasinet.

– I tråd med ordningen foretar vi overvåkinger og vurderer hvorvidt det er stor risiko for høy innblanding av små reker. Det er gjennomført prøvehal i flere av de omtalte rekefeltene og konstatert at det er til dels høy innblanding av småreker i fangsten. Når dette skjer, foreslår Sjøtjenesten til oss at disse kan stenges, sier han.

Den angjeldende J-meldingen med stengningsvarslene for rekefeltene langs kysten kan du lese her: