SKIPSTEKNISK står bak designet av QFCs nye stortråler, «Saputi II».

Utstyres med avansert fabrikklinje

Ny moderne tråler skal utstyres med avansert fabrikklinje fra Carsoe.

Det canadiske fiskebåtrederiet Qikiqtaaluk Fisheries Corporation (QFC) offentliggjorde i oktober i fjor at de skulle bygge ny fabrikktråler, «Saputi II», ved det spanske verftet Freire Shipyard i Vigo. Det norske selskapet Skipsteknisk står bak selve skipsdesignet.

Hittil største tråler

Dette er rederiets hittil største fabrikktråler, med sine 79 meter lengde og 17 meter bredde, vil bli en moderne tråler med kapasitet på 750 tonn reker og 1100 tonn hellefisk. Den utstyres med en effektiv og miljøvennlig motor, og er designet for å utnytte fangsten optimalt.

Rederiet har nå valgt fabrikk- og produksjonslinje fra danske Carsoe om bord på «Saputi II». Ifølge Carsoe er dette en avansert produksjonslinje til begge arter.

- Å velge Carsoe som vår partner var en innlysende beslutning. Vi har tidligere nyt godt av Carsoes ekspertise på den første «Saputi»-tråleren. Carsoe har imponert med deres førsteklasses løsninger, effektive implementering, dyktige teknikere og fremragende service innen reservedeler og vedlikehold, som har sikret en stabil og kontinuerlig drift, sier Jerry Ward, fiskeridirektør i Qikiqtaaluk Corporation, som er eier av QFC.

Høy produktkvalitet

Fabrikklinjen på «Saputi II» skal sørge for høy produktkvalitet, som oppnås gjennom prosess- og fryseteknikker slik at ferskheten bevares i fangsten, heter det i en pressemelding fra Carsoe.

- «Saputi II» blir en topp moderne arktisk fabrikktråler, og vi er stolte over å være valgt som partner til dette anlegget. Våre fabrikker er designet med henblikk på maksimal effektivitet og utnytter automatiserende prosesser, til å forøke utbyttet og lette arbeidsbyrden for mannskapet. Dette samarbeidet passer perfekt til vår kjernekompetanse, sier SEO i Carsoe, Hugo Dissing.

Minimerer manuell kraft

Fabrikklinjen omfatter dessuten en komplett linje til produksjon av hellefisk, noe som gir mulighet for å skifte mellom ulike produksjonsmetoder. Fryseprosessen er fullstendig automatisert med tre IQF-tunnelfrysere og to automatiske horisontale platefrysere, noe som garanterer en effektiv og kontinuerlig forbedring. De minimerer også manuell håndtering og øker effektiviteten.

QFC er et fulleid datterselskap av QC, som er et inuittisk utviklingsselskap etablert av Qikiqtani Inuit Association, som opererer i Qikiqtani-regionen.