LANGT UTE: Havtåke og lang avstand gjorde at redningshelikopteret måtte mellomlande og vente noen timer på at den russiske tråleren skulle komme nærmere land. Selve redningsaksjonen gikk helt etter planen, opplyser HRS.

Redningshelikopter måtte lande på Åsta Hansteen på vei til russisk fiskebåt utenfor Røst

– Det var tett tåke i området og store avstander, så helikopteret måtte lande på Åsta Hansteen-plattformen til båten var innenfor rekkevidde og pasienten kunne heises trygt om bord.

Publisert Sist oppdatert

 Det opplyser HRS til Kystmagasinet. Redningsaksjonen skjedde i går onsdag.

Måtte flys rett til Tromsø

Til Kystmagasinet opplyser HRS at det var snakk om alvorlig sykdom. 

–  Det var et mannskapsmedlem ombord på en russisk tråler som ble alvorlig syk. De var ganske langt nordvest av Røst, og la om kursen mot land slik at vi kunne nå dem med redningshelikopteret. Da ble han fløyet til Røst, og  tatt derfra til Tromsø med ambulansefly, sier redningsleder Thor Eirik Torkelsen til Kystmagasinet.

Etter hva Kystmagasinet erfarer, er helikopterdekket på Åsta Hansteen spesialbygget for nettopp slike situasjoner, og har i tillegg ekstra drivstoff som kan fylles ved behov.

Har taushetsplikt

Det er ikke uvanlig at redningshelikoptrene må mellomlande på grunn av avstander. 

– Det er helt vanlig. Det er heller ikke uvanlig at fartøyene må gå noen timer mot land for å komme innenfor rekkevidde av våre helikoptre. Det foregår jo fiskerier helt opp mot iskanten i nord, og da er man langt unna, påpeker han.

Akkurat hva som feilet pasienten, kan ikke redningslederen opplyse om, på grunn av taushetsplikten.

– Det er litt uavklart hva som feilet pasienten, men det ble avgjort at det var så alvorlig at han måtte til sykehus. Du blir ikke hentet med redningshelikopter og fløyet til Tromsø om det ikke er alvorlig, understreker Torkelsen.