OVERTENT: Det brant godt i morges, når en fisker måtte kaste seg i havet for å berge livet. Sjarken var overtent på et øyeblikk, og brant i mange timer etterpå. Det var hverken redningsskøyte, kystvaktfartøy eller båter fra Kystverket i nærheten når det skjedde.

NÅ: Finnmarksfisker måtte kaste seg i havet for å unnslippe flammene

Ble reddet opp fra havet av kameratbåter etter at sjarken hans begynte å brenne under fiske. – Nærmeste redningsskøyte er flere timers gange unna, sier en av kameratbåtene, som var vitner til den eksplosjonsartede brannen.

Publisert Sist oppdatert

Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) melder at en mann er berget fra en brennende sjark midtfjords i Porsangerfjorden. 

Reddet av kamerater

Mannen ble reddet klokken åtte i dag morges, ifølge HRS. Det skal ha vært andre sjarker i området som kom til og fikk tatt mannen om bord.

Assisterende redningsleder Håvard Svenning hos HRS Nord-Norge, sier til Kystmagasinet at de fikk varsel om brannen klokken 07.45 i morges. Det ble sendt ut både elektronisk nødsignal og over Kystradioen. Klokken 08 var fiskeren plukket opp.

– Det gikk veldig fort. Det var andre sjarker i området som gikk nær havaristen, og fikk plukket ham opp, forteller Svenning.

I god behold

Mannen ble tatt på land i Billefjord, og tatt hånd om av legge oga redningsmann fra redningshelikopteret, som rykket ut fra Banak.

– Han hadde fått i seg noe røyk, og var selvsagt våt og kald. Men det var ikke noe behov for å ta ham med på sykehus. Han var i god behold, sier Svenning.

Brenner fortsatt

Selve sjarken ble liggende i havoverflaten og brenne. 

– Den brant en god stund etterpå. Vi har varslet Kystverket, som tar saken videre. Det er jo ikke snakk om noen forurensning av betydning, siden det var en liten sjark.

Hos Kystverket i Bardu får Kystmagasinet opplyst at sjarken ennå lå i overflaten og brant rundt klokka 12 i dag. 

– Overtent på et øyeblikk

SISTE: Brannen skal nå være slukket, og båten sunket, får vi opplyst av skipperen på sjarken  «Simar», Rolf Helge Eriksen. Det var - heldigvis - flere båter som dro bruk i nærheten.

– Vi lå og dro bruk litt innenfor ham, så plutselig så vi bare svartrøyken. Vi satte umiddelbart kursen dit. Det må ha gått veldig fort, sier Rolf Helge Eriksen. 

Han opplyser at det var sjarken «Breitind» som fikk mannen opp.

Eriksen er skeptisk til at det hverken er redningsskøyte eller kystvakt i nærheten som kan rykke ut dersom det skjer slike ulykker.

– Jeg vet ikke om de har redningsskøyte i Honningsvåg heller. Det er Mehamn og Havøysund som blir nærmest. Men de er jo mange timer unna.

Det var iFinnmark som først meldte om saken.