Tapte fiskeredskaper, som teiner, garn og line, kan bli liggende i havet i årevis og fortsette å fange fisk og skalldyr uten noen nytte, noe som omtales som «spøkelsesfiske.

Skaper engasjement om marin forsøpling

Fiskeridirektoratet har i samarbeid med Akvariet i Bergen etablert en installasjon med spillet Havhelten, hvor barn og voksne får prøve seg som oppryddere på havbunnen.

Publisert

Spillet setter søkelyset på den omfattende utfordringen med tapte fiskeredskaper og annen marin forsøpling i nordiske havområder.

–Vi håper Havhelten kan bidra til å øke bevisstheten, særlig blant barn og unge, med kunnskap og engasjement som skaper holdningsendringer som varer.Det er de som skal forvalte havet videre, og jo tidligere de forstår konsekvensene av marin forsøpling, desto større er muligheten for langsiktig endring, sier Anette Aase, kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet.

Fiskeridirektoratet har i samarbeid med Akvariet (bildet) i Bergen etablert en installasjon med spillet Havhelten.

Store mengder avfall fra menneskelig aktivitet havner jevnlig på avveie i det marine miljøet. Blant de største bidragsyterne til denne forsøplingen er yrkesfiske, fritidsfiske og havbruk.

–Tapte fiskeredskaper, som teiner, garn og line, kan bli liggende i havet i årevis og fortsette å fange fisk og skalldyr uten noen nytte, noe som omtales som «spøkelsesfiske», sier Aase.

Direktoratet har jobbet systematisk med opprydning og forebygging av tapte fiskeredskaper i en årrekke. Hvert år gjennomføres det tokt for å hente opp teiner, garn og annet utstyr som har blitt liggende igjen på havbunnen. Til tross for innsatsen, er problemet med marin forsøpling fortsatt omfattende. Klimaendringer, økt aktivitet i sjøområdene og begrensede ressurser gjør arbeidet krevende.

– Vi må fortsette å forebygge og rydde opp, men vi trenger også mer samarbeid og engasjement. Derfor er vi glade for å ha med oss Akvariet i Bergen på laget.De når ut til tusenvis av besøkende årlig, og er en viktig formidler av kunnskap om havmiljøet, sier Aase.