FULLT OPERATIV: Sea King-helikoptrene har reddet liv og helse over hele landet i 50 år. Nå er det SAR Queen som har overtatt all beredskap.

Nå er de siste Sea King'ene utfaset - SAR Queen har tatt over all beredskap

I går tok det nye redningshelikopteret SAR Queen over for den siste operative SeaKing avdeling i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Etter 50 år med Sea King har SAR Queen nå tatt over beredskapen på alle de fem operative basene i Norge. Det melder Forsvarets Forum på sine nettsider. 

Har reddet menneskeliv i 50 år

Sea King-helikoptrene har reddet liv og helse over hele landet i 50 år, og har bistått personer i nød fra Svalbard i nord til Skagerrak i sør.

Sjef for luftforsvaret Rolf Folland forteller til Forsvarets Forum at søk- og redningsnorge i dag når en viktig milepæl for 330-skvadronen.

– Det er med stor stolthet, men også nostalgi, at vi i dag tar farvel med de legendariske Sea King-helikoptrene, som har tjent oss trofast de siste 50 årene. Mens vi i dag sier farvel til dette ikoniske flyet, ønsker vi også den nye æraen velkommen med den moderne SAR Queen.

Vil savne Sea King

Selv om de trofaste Sea King-maskinene nå fases ut til fordel for de mer moderne SAR Queen-maskinene, er Luftforsvarets sjef ærlig på at han vil savne de gamle helikoptrene.

– Sea King har vært ryggraden i norsk søk og redning. De har trosset de verste værforholdene vi har her til lands, og blitt et symbol for håp og forsikring til alle i nød. Sea King har risset seg inn i hjertene våre, og vil for alltid bli husket, sier han.

Overtar også i Florø

SAR Queen er fra i går på beredskap på basene i Banak, Bodø, Ørland og Sola. Rygge blir nå den femte basen der SAR Queen vil operere ut fra. I løpet av høsten 2024 vil SAR Queen også overta beredskapen på Florø, der Redningshelikoptertjenesten tidligere har vært stasjonert med Sea King.