INVESTERING: «Nordvalen» er rigget for fiske med snurrevad og not.

Andreas (22) satser på båt og kvoter til 15 millioner

Etter to år skifter Andreas Betten fra Smøla til sin fjerde båt. Nå har 22-åringen kjøpt Meløysund Jr og skiftet navnet til «Nordvalen». 15 millioner er investert, og han har fått Storvik Shipping AS med på eiersiden.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med kjøpet har Andreas solgt ex. «Nordvalen», og et teinebruk på 2500 krepseteiner. Dette var en båt med lengde på 10,66 meter og bredde på 3,78 meter, bygget ved Kåre Holthe & Sønner i 1981. Den er solgt til Daniel Pettersen Hårstadstrand på Leka i Ytre Namdalen i Trøndelag. Den har nå fått navnet «Ole Kristian». Teinebruket er solgt til en lokal fisker.

13-metring med 650 hestekrefter

Nye «Nordvalen» ble bygget ved Brønnøysund Maritime i Brønnøysund i 2000. Med lengde på 12,95 meter og bredde på 5,46 meter, er den mer to meter lengre og nesten to meter bredere. Fremdrift sørger en MAN med ytelse på 650 hestekrefter for. Fartøyet ble kjøpt av Grønøy Kystfiske AS i Engavågen på Meløy sør for Bodø.

Skal fiskes med not og snurrevad

ex.Nordvalen var over to meter kortere og nesten to meter smalere.

For øyeblikket står «Nordvalen» registrert uten fiskerettigheter. Men det er kjøpt rettigheter slik han kan fiske cirka 40 tonn torsk, 200 tonn sei med snurrevad og 150 tonn sei med not. I tillegg har han kvote på 20 tonn blåkveite, 90 tonn sild, og er i ferd med å kjøpe rettigheter som vil gi 150 tonn makrell. Størrelsen på makrellkvoten er avhengig av hva årets reguleringer fører med seg.

Med mannskap på tre når det fiskes med snurrevad, og fire når det fiskes med not, skal det drives sesongfiske slik at det ikke trengs to mannskap.

– Jeg ser frem til å fiske med snurrevad og not. Det er mindre intensivt og gir litt mer tid til å roe ned, sier Andreas til Kystmagasinet.

Fisket med 2500 krepseteiner

Med ex.Nordvalen var de to ombord og fisket med 2500 krepseteiner. Hver dag snudde de 500 til 1000 teiner.

Han forteller at når han med det solgte fartøyet fisket sjøkreps, var de to mann som fisket med 2500 teiner. Hver dag snudde de 500 til 1000 teiner. Selv om teinene ble løftet automatisk om bord, var det knallhard arbeid.

– Det var god lønnsomhet i dette fisket, forteller Andreas, som bekrefter at det var hardt arbeide å snu så mange teiner.

I løpet av sommeren skal han også fiske leppefisk. Dette han han holdt på i mange år. Første sjarken han fikk seg var en 22 fots Malo-sjark. Da var han femten år.

Drar til Finnmark for å fiske torsk

– Når det nå satses på snurrevad og not får vi også drive et fiske som er fornuftig med hensyn til drivstofforbruk. Det er viktig med de høye drivstoffprisene som nå er. Nå ligger vi i Dyrnesvågen her på Smøla. Der setter vi i land en del utstyr som det ikke blir brukt for nå. Etterpå går vi til Jøstølen, vår hjemmehavn, for å ta om bord utstyr før vi seiler til Finnmark for å fiske torsk, forteller Andreas.

Storvik Shipping AS eier den 30 meter lange Nor- og snurrevadbåten «Sørbøen». Å ha de med på eiersiden har ikke bare hjulpet med hensyn til kapital, men også ved at de kan gi råd og hjelp nå når Andreas skal i gang med not og snurrevad

KSU.no omtalte båtkjøpet først.