GAMMEL DAME: "Zeta" er en godt vedlikeholdt 49 år gammel sjark

Unge fiskere satser på 49 år gammel sjark

Høye priser og økende kvoter på kongekrabbe, gjør at stadig flere fiskere oppgraderer sjarkene eller kjøper sjark for å satse på kongekrabbe. Kristian, Filip og Alex Tobias, alle med etternavn Lovisenro Johansen og alle i tjueårsalderen, stiftet tidligere i år Fi-An Coastal Food AS i Vardø. Nå har de sammen kjøpt sjarken «Zeta».

Sjarken som ble solgt av Meron AS i Tana, har en lengde på 10,62 meter og bredde på 3,05 meter. Den har en Ford hovedmotor som yter 147 hestekrefter. Timeteller til motoren som har samme alder som sjarken, viser 18 000 timer. 6000 timer er etter overhaling ved 12 000 timer. Turbo er skiftet i fjor, og i år er det installert ny hydraulikkpumpe og tank.

LIBRA-PLAST: Produsenten Libra-Plast AS har bygget over 200 fiske- og fritidsbåter. I dag produserer de vantette plastdører til marin bruk.

«Zeta» ble bygget av Libra Plast AS i Hareid i 1973. Sjarken ble ombygget og forlenget i 2018 og den er rigget for garn, line og teiner. Det er garnhaler og garngreier av merke Rapp Hydema, garnrenne og ny bom i 2020. Denne er ikke godkjent. Sjarken har en lugar med to køyer, bysse med Orego 3000 spritkjøkken og defroster for oppvarming.

Ifølge det relativt nye meglerselskapet Solhaug Maritim AS i Hesseng, Kirkenes, som har stått for formidling av sjarken, tåler den 80 grader krenging med 5000 kilo fisk i rommet og 1000 kilo på dekk, hvorav 500 kilo fisk.

Fi-An Coastal Food har ifølge søknad om erverv sikret seg sjarken for 1,5 millioner kroner. Båten lå opprinnelig til salgs med en torskekvote. Den er etter hva Kystmagasinet forstår ikke kjøpt. De har nå en kongekrabbe i åpen gruppe med faktor 1, Kystfiskeutvalgs kvote Torsk nord og Ungdomstillegg åpen gruppe.