Rabben Kystfiske AS har solgt sjarken "Rabbagutt" og bestilt ny sjark fra Nor-Dan Marine AS.

Ville kjøpe ny, men avlyste da direktoratet sa nei til leiefartøy.

Rabben Kystfiske AS i Bekkjarvik i Austevoll utenfor Bergen, har solgt fartøyet «Rabbafisk» og bestilt seg ny sjark. Avhengig av hva tilleggsutstyr og endringer som gjøres i kjøpskontrakten, vil salget av «Rabbafisk» frigjøre over en million kroner.

Publisert Sist oppdatert

OPPDATERING:

Trygve Rabben har i kveld informert Kystmagasinet.no om at Fiskeridirektoratet har sagt nei til at Rabben Kystfiske AS får erverve en sjarken:

- Det stemmer at vi var enige med Nor-Dan om bygging av en sjark på 11,05 meter, som skulle leveres ved nyttår i år. Men siden vi har fått avslag fra Fiskeridirektoratet på vår søknad om nybyggsordning/bruk av leiefartøy i årets torskesesong, så måtte kontrakten med Nor-Dan dessverre kanselleres.

Prisen nybygget på nybgyget stemmer nok heller ikke. Fullt ustyrt båt vil nok fort ligge rundt åtte millioner uten fiskeriutrustning, opplyser Trygve Rappen.

Utskiftingen gjør at Rabben Kystfiske AS får en litt større sjark, men med en mindre og sikkert mer drivstoffgjerrig motor.

Trygve Løland Rabben og Terje A Rabben som eier Rabben Kystfiske AS med henholdsvis 51 og 49 prosent hver, har primært brukt sjarken til garnfiske og fiske etter leppefisk. Brutto inntekter har i de tre siste regnskapsårene frem til og med 2021 vært i området 1,8 til 1,9 millioner kroner.

«Rabbagutt» solgt til Frøya

Før nyttår ble «Rabbagutt» solgt til til JW Bremnes i Hamarvik i Frøya kommune i Trøndelag. Rabben Kystfiske AS har bestilt ny sjark fra Nor-Dan Marine. Dette blir en sjark med lengde på 11,05 meter og bredde på 4,15 meter. Den får et lasterom foreløpig beregnet til 18 – 20 kubikkmeter, og vil være godkjent for bankfiske 1. Det vil være to enkle lugarer og baderom med toalett og dusj.

Slik ser Rabben Kystfiske sin nye sjark ut på tegninger fra Nor-Dan Marine AS.

I kontrakten med Nor-Dan Marine er det priset inn en Scania D109 motor med ytelse på 300 hestekrefter, og et ZF 286 IV gir. Sjarken får to dieseltanker på samlet 1600 liter og en vanntank på 300 liter. Sjarken som skal leveres i Lindesnes ultimo fjerde kvartal i år, har en pris på 4 650 000 kroner. I prisen er det inkludert det viktigste som redningspakker, elektronikkpakke, men ikke fiskeutstyr. Endelig pris blir sannsynligvis rundt fem millioner kroner.

«Rabbagutt» som nå er solgt har en lengde på 10,66 meter og bredde på 3,90 meter ble bygget ved Weldmec Marine AB Tolkinen i Finland/MarTec AS på Sotra i 2018. Fartøyet som har skrog bygget i aluminium er godkjent for bankfiske 2.

Kraftig motor i «Rabbagutt»

Det har en Yanmar 6CXBM h. Gir er hovedmotor med ytelse på 509 hestekrefter og et ZF286 gir med slureventil. Det er hydrauliske thrustere i baug og hekk.

«Rabbagutt» LF6080 ble solgt i november for 5 900 000 eksklusiv eventuell merverdiavgift til JW Bremnes AS i Hamarvik i Frøya kommune i Trøndelag. Ny eier har endret navnet til «Hokstein».