KVOTE SOM I FJOR: Tobisen er liten, men har stor betydning for både livet i havet og for fiskerne som jakter på den. Førstkommende lørdag starter årets tobisfiske.

Rolig på kolmula – nå rigger flåten seg for tobisfisket som starter lørdag 15. april

– 203 000 tonn av kvoten på 379 000 tonn kolmule er fisket i internasjonalt farvann vest av Irland, melder Sildesalgslaget.

Publisert Sist oppdatert

Det meste av den pelagiske flåten kan se tilbake på ei rolig påskeuke.

– Som forventet ble det et beskjedent kolmulekvantum sist uke. Fra åtte forskjellige båter er det fisket 11 600 tonn. Fangststørrelsene varierer fra 230 tonn som minst til største fangst på 2 200 tonn. Fisket har gjennom uken vært ujevnt, og det dabbet av utover i uken med lange trålhal, med beskjedne fangster, skriver Norges Sildesalgslag.

Har tatt 306 000 tonn av kvoten

Av ukens kvantum er 11 000 tonn fisket vest av Irland i EU sonen. I Nordsjøen langs «Kanten» har to båter fisket knappe 600 tonn i kombinasjonsfiske med andre arter.

– Fra norske båter er det nå fisket hele 306 000 tonn av kvoten på knappe 379 000 tonn. Av dette kvantum er hele 203 000 tonn fisket i Internasjonalt farvann vest av Irland. Fisket har nå pågått i to måneder, og en kan se tilbake på veldig godt fiskeri med uvanlige gode værforhold for å være kolmulefiske.

Siden fisket dabbet veldig av i siste del av uken, og at tilgangen i den såkalte «Irskeboksen» er borte i år, så har båtene nå flyttet over til fiske i Færø sonen. Der er en god del utlendinger i arbeid og tråler etter kolmule. Norske båter kan fiske inntil 50.000 t i denne sone.

Forventer flere makrellfangster

På Sunnmøre har et par båter fisket 45 tonn med hestmakrell. Dette er stor fisk med snittvekter fra 500 - 550 gram. Fra Suldal kommune i Rogaland har et samfiskelag tatt en fangst på seks tonn makrell.

– Dette er relativ liten makrell som går til innfrysing. Med litt varme og sol fremover så forventer vi at det kan tikke inn makrellfangster i siste del av april. Forhåpentligvis vil dette være større makrell som er egnet for fersk markedet.

Forventer mange i tobisfisket

Nå er det tobisfisket som starter. Sildesalgslaget forventer stor aktivitet. Årets tobisfiske åpner lørdag 15. april.

– Den foreløpige kvote er på 60 000 tonn, som er samme som i fjor. Vi forventer at mange båter vil være klar fra starten av årets tobisfiske.