KVINNER MER STABILE: – Det snakkes om at kvinner blir gravide. Men hva med menn i voksen alder som skifter partner og får nye kull med barn, spøkte tidligere statsminister Erna Solberg til salen.

– Går ikke an å jobbe med hår hvis du skal bli toppleder. Beklager, men sånn er det

Tidligere statsminister Erna Solberg var dønn ærlig og rett på sak i sitt foredrag på Kvinner i havet-konferansen i Bergen torsdag. Og slik måtte det være.

Publisert Sist oppdatert

Det var ingen tvil om at Erna Solberg var på hjemmebane under Kvinner i Havet-konferansen. Både kjønnsmessig og geografisk.

– Det går i riktig retning

Innledningsvis påpekte hun forskjellen mellom politikk og privat sektor.

– Det å være leder i politikk er annerledes enn å være leder i næringslivet. Men det er mye som ikke er bra nok, selv det går i riktig retning. Det er viktig å huske på.

Antall kvinner i lederstillinger går sakte, men sikkert opp.

– Det har blitt flere kvinnelige ledere. Men vi har fortsatt en del å gjøre, konstaterte hun.

Spesielt påpekte hun hvor viktig det er å planlegge når man skal ta utdannings- og karrierevalgene sine.

– Det er store forskjeller mellom gutter og jenter i yrkesvalg. Det har også betydning. Vi har et sterkt kjønnsdelt arbeidsmarked. En hovedutfordring fremover er at gutter og jenter velger forskjellig når de skal studere og velge bransjer. Det må man være bevisst på, sa hun.

– Kvinner mer stabile enn menn

For man kommer ikke utenom kompetanse og erfaring når toppledere skal ansettes.

– Det går ikke an å jobbe med hår hvis du skal bli toppleder. Jeg beklager, men sånn er det, sa hun.

Også kvinner og graviditet ble berørt.

– Kvinner er mye mer stabil arbeidskraft enn menn, sa hun til latter fra salen.

– Det snakkes om at kvinner blir gravide. Men hva med menn i voksen alder som skifter partner og får nye kull med barn? Kvinnene deres forventer at de også skal bidra.

– Må gi slipp på en del ting

Solberg understreket hvor viktig det er i et parforhold at man snakker sammen og avtaler hvem som skal gjøre hva. Dette er et tema hun vet mye om, med en mann som også har innehatt toppstillinger i mange år.

– Man nå kommunisere. Og så må man endre på arbeidsfordelingen i hjemmet underveis. Når jeg engasjerte meg i toppolitikken, måtte jeg gi slipp på en del ting i hjemmet og stole på at Sindre (hennes ektemann, journ. anm.) taklet hverdagene på hjemmebane. Det innebar også at når jeg så Erik (sønnen, journ. anm.) på tur i barnehagen med en grønn og en rød sokk, måtte jeg bare la det gå, humret hun.

Stiller som statsministerkandidat

Avslutningsvis ble hun spurt om hun akter å stille som statsministerkandidat ved stortingsvalget i 2025.

– Det er planen, selv om jeg har sagt klart fra at jeg ikke har tenkt å være «proppen i toppen» i partiet, sa hun.