SPENTE: Forskerne forventer mindre mengder av den silda som i fjor kom inn fra Norskehavet til Trænadjupet og videre sørover kysten. – Det kan bety at det blir mindre sannsynlig at store mengder større sild kommer nedover til Møre i år, men det gjenstår å se., sier Norges Sildesalgslag.

Sildesalgslaget: – Spennende å se om silda kommer til Mørekysten i år eller ikke

– Fangstmengdene av sild på den kjente Buagrunnen, eller Mørekysten generelt, har vært nedadgående i flere år, skriver laget.

Publisert Sist oppdatert

Vandringen til NVG-silda, og ikke minst hvor fangstingen foregår, har vært i endring de siste 10-12 årene.

Lenger nord enn for ti år siden

For 10-12 år siden ble størstedelen av NVG-silda tatt på Mørekysten 1 - 10 februar.

– I dag, 10. februar 2023, er det fiskeri etter sild rundt 20 nautiske mil nord vest for Andenes, samt det i forrige uke også ble fangstet sild på Tromsøflaket.

Silda holder seg altså lengre i nord enn for 10 år siden.

– Som vi kan se av tabellen, så dukket silda opp på Møre 28 februar i 2022, nesten en uke senere enn i 2021. Også i fjor var det bare et lite blaff av et fiskeri på rundt 1 500 tonn før silda var utgytt og forsvant vestover, forteller salgsleder Kenneth Garvik til egne nettsider.

Neste uke starter HI årets gytetokt

Neste uke starter «Vendla» og «Eros» på det store gytetoktet til Havforskningen. I følge Aril Slotte så var mye av silda tatt vest av Andenes i februar i fjor fra 2016-årsklassen.

– Og den gytte fra Røst og nordover. Det er forventet at det kan skje også i år.

Forskerne forventer også mindre mengder av den silda som i fjor kom inn fra Norskehavet til Trænadjupet og videre sørover kysten.

– Det kan bety at det blir mindre sannsynlig at store mengder større sild kommer nedover til Møre i år, men det gjenstår å se. Det blir spennende å følge toktet til HI de neste ukene, samtidig som vi får et fiske etter silda.

Mye kvote igjen på silda

Det gjelder i følge Garvik både den som kommer fra Kvænangen og områdene utenfor og den som kommer inn fra Norskehavet.

– Vi håper på et godt fiskeri etter sild som også kan brukes til rognpressing nå i februar, sier Garvik.

Så langt i år er det fisket rundt 127 000 tonn NVG-sild av kvoten på 388 480 tonn. Kyst- og trål flåten ligger på nivå med fjoråret med henholdsvis 54 000 og 16 000 tonn tatt så langt. For ringnot er det fisket vel 56 000 tonn så langt i år, mot kun 17 000 tonn på samme tid i fjor.

– Den store loddekvoten på Island gjorde at flere ringnot gikk dit tidlig. Med mindre loddekvote og et godt fiske med gode priser på silda i auksjonene så har flere valgt å ta NVG-silda nå i vinter oppe i nord, avslutter Garvik.