ÅPEN GRUPPE: Med denne sjarken, «Isbjørn» ønsker Freddy Bellen å satse på fiske i åpen gruppe.

Millionsatsing på sjark for fiske i åpen gruppe

Freddy Høyvik Bellen fra Fiskå i Vanylven kommune i Møre og Romsdal har fått innvilget ervervstillatelse til sjarken «Isbjørnen». Han investerer kraftig for å kunne fiske i åpen gruppe.

– Nå venter jeg på å få ordnet finansiering. Går det i orden så blir det overtakelse i slutten av juni, sa Freddy til Kystmagasinet da vi først snakket med ham. Ikke lenge etter kunne han fortelle at finansieringen nå var i orden.

«Isbjørnen» er en Cleopatra 36 sjark bygget av Trefjar Ehf i Oseyrarbraut på Island. Den har 2004 som byggeår, og ble solgt brukt til Norge i 2015. Den het da «Narfi», men ble omdøpt av den nye rederen Bjarno Hardarson i Tana, omdøpt til «Vassana». Et snaut år senere ble «Vassana» solgt videre til Draupnir Vigfusson i Hagavik i Os kommune like sør for Bergen. I 2019 ble sjarken tatt over av Klo Fiskebåtrederi, som nå selger sjarken til ny eier.

«Isbjørn» har en lengde på 10,98 meter og bredde på 3,85 meter. En Yanmar 6KYM-ETE 112 med ytelse på 650 hestekrefter sørger for med rikelig med fraspark.

Freddy skal bruke sjarken til fiske i åpen gruppe etter torsk, sei, hyse og blåkveite med line, garn og juksa langs kysten av Vestlandet.

For øyeblikket har «Isbjørn» tillatelser på hyse, sei og torsk. Av torskekvote på 38 er det det fisket over 37 tonn, mens det er nært null fangst av hyse og sei.

Freddy kjøper «Isbjørn» uten kvoter for 2,4 millioner kroner.