HANNA: Den flotte Viknessjarken "Hanna" finner du til salgs hos North Shipping.

17 Viknessjarker for de som vil fiske med stil

Det er kanskje i seneste laget å starte prosessen med å kjøpe en sjark for en tur til Lofoten i åpen gruppe om en ikke har råd til sjark med torskekvote. Men det kommer flere sesonger på Lofoten, og en Viknessjark kan brukes til mer enn juksa etter skrei.

I styrhuset til "Live M" er det bedre plass enn i de fleste andre sjarker med tilsvarende lengde.

Det finnes få fiskebåter i samme lengdegruppe som tilbyr like mye komfort som en Viknes kystsjark. Dette betyr at en Viknes aldri vil fungere godt som garnbåt eller notbåt. Det er ikke nok dekksplass. Derimot er det mange som foretrekker en Viknes om de skal fiske med juksamaskiner, eller med teiner etter krabbe, reker og kreps. Båttypen brukes også til linefiske, selv om det kanskje ville vært en fordel med litt mer dekksplass.

De minste størrelsene er neppe særlig gode for å dorge makrellstørje, mens større Viknesmodeller bør kunne fungere til dette fisket.

En velholdt Viknes

LITEN OG STOR: "Vivi" er tross lengden på 8,72 meter i stand til å ta med en god fangst.

Mange av Viknessjarkene som er til salgs er velholdte båter. Knut Ove Randøy fra Randøy i Ryfylke har lagt ut sin Viknes for salg hos skipsmeglren Fiskerikonsulent. Han skriver: – Denne båten selger jeg grunnet utmeldt av fiskermanntallet på grunn av at jeg har passert 75 år og dermed mistet ervervstillatelsen. Har hatt den siden den var ny. Har vært særs nøye med oljeskift, filter og anoder.

Dette er en velholdt og pent behandlet båt. Kun brukt til lett juksafiske sommerstid på det Danske rev. Båten ble landsatt i juni måned. Skiftet anoder og bunnsmurt. Sommeren 2021 ble det utført kontroll og fornyelse av fartøysinstruks. Inspeksjon av undervannskrog og propell/aksel trekk. Båten leveres med godkjent fartøysinstruks, bankfiske 1, gyldig frem til juni 2025.

LITEN VIKNES: "Vivi" er bare 8,72 meter, men brukenes til både teiner og juksa.

Denne båten er den første kystsjarken fra Viknes med lengde 1065, (med faststøpt badeplattform) de som ble levert før (noen etter) var 1096, krever sertifikat for å føre fartøy over 10,67 samt ekstra sikkerhetsutstyr, og kortere kontrollintervaller.

"Live M" finner du til salgs hos to meglere.

Båten er registrert i Norsk Skipsregister, med medfølgende skjøte, og kan på det belånes.

Eier har mange års erfaring som maskinsjef i utenriksfart og har innehatt Norsk Veritas klassesertifikat for klassing av skips maskineri, skriver Randøy som legger til at båten har vært på land hvert år for polering, bunnsmøring og anodeskift.

Mye båt for to millioner kroner

For en kjøper må dette være betryggende å høre. At det følger med tre Belltronic juksamaskiner og tre fiskekar, hjelper på. Båten er svært godt utstyrt for en fin seilas hvor enn den måtte havne i landet. Nå står den ifølge prospektet på land i Kristiansand. Prisen oppgis til å være 2,1 millioner kroner.

Dobbeltsjekk all informasjon

Prisene som oppgis i oversikten Kystmagasinet har laget over Viknessjarker til salgs er det noen som ligger på nettsidene til flere meglere. For sjarken «Junior» oppgir en megler prisen til 2 725 000 kroner, mens en annen megler har satt prisen til 2 600 000.

ARTIKKEL FORTSETTER UNDER TABELL

REDERLUGAR: Det er ikke alle forunt å kunne ligge i dobbeltseng i sjarken. Dette er "Live M".

Det er ikke usannsynlig om sjarken har ligget en stund, at selger kanskje er villig til å fire ytterligere på prisen. En megler skriver at «Junior» at gjør 22 knop med forbruk på 27 liter i timen. En annen oppgir farten til 27 knop. Kanskje mener den ene marsjfart, den andre maks fart.

Alle meglere tar forbehold om at det kan være feil i oppgitt informasjon. Det er derfor svært viktig å sjekke alle opplysninger ved kjøp. Det hjelper ikke å skylde på feil i prospekt. Vi har i forbindelse med oversikten også oppdaget at lengde oppgitt i et prospekt kan avvike fra lengde oppgitt i Skipsregisteret NOR.

Populære sjarker

Kystmagasinet hadde for noe tid tilbake en artikkel om en flott Viknessjark. Den ble lest over 20 500 ganger. Det tyder på at dette er populære sjarker, både som fritidsbåt og blant de som vil fiske med juksa og andre ikke plasskrevende redskap. Og når en får mye båt for under to millioner kroner, kan en bra Viknessjark være en vei inn i fiskeryrket.