FLOTT ELDRE SELFA: Sjarken har fått ny eier som skal bruke den til fiske etter fisk, reker, kongesnegler og kongekrabbe.
FLOTT ELDRE SELFA: Sjarken har fått ny eier som skal bruke den til fiske etter fisk, reker, kongesnegler og kongekrabbe.

Rimelig sjark for torsk, reker, kongekrabbe og snegler

Med dagens kongekrabbepriser, er det greit med en liten kongekrabbekvote når en kjøper seg sjark. Det hjelper også om det kan fiskes reker og snegler med teiner, i tillegg til juksa etter fisk i åpen gruppe.

Børre Bjørkli Olsen fra Børselv i Finnmark har levert første kongekrabbefangst med sjarken «Kameraten». Første fangsten på 55 kilo leverte «Kameraten» til Lyder Fisk AS 21. november. 33 kilo var hannkrabbe 2,2 til 3,2 kilo, 1k kg hannkrabbe 1,6 – 2,2 kilo og fire kilo hunkrabbe 1,6 – 2,2 kilo.

«Kameraten» ble kjøpt av Børre i høst. Legges nåværende gjennomsnittspris for kongekrabbe til grunn, ga den første krabbefangsten cirka 22 000 kroner i brutto inntekt. Med kvote på 200 kilo, kan Børre i år fortsatt levere krabbe verdt cirka 60 000 kroner, før han begynner å fiske i åpne fiskerier.

Det høres nok for de fleste ikke ut som det helt store. Men Børre kjøpte sjarken i høst, og den ble registrert i merkeregisteret 03 november.

Satser også på kongesnegler og reker

FOKUS PÅ MANGE ARTER: Med et par hundre kilo kongekrabbe i bunn, skal nok Børre få lønnsomhet i sjarken.
FOKUS PÅ MANGE ARTER: Med et par hundre kilo kongekrabbe i bunn, skal nok Børre få lønnsomhet i sjarken.

Forrige eier, Odd Pettersen fra Nordkapp i Finnmark, har tidligere i år levert 6257 kilo torsk, 1146 kilo kongekrabbe, 1088 kilo sei, 249 kilo sei, 80 kilo uer, 47 kilo steinbit, samt 284 kilo annen fisk. Det viser at sjarken som utelukkende fisker med juksa og teiner kan gi et greit levebrød så lengde det ikke oppstår uforutsette dyre reparasjoner på motor og utstyr.

I søknad om erverv opplyser Børre at han også satser på fiske etter reker og kongesnegler. Det gir sjarken ett enda bredere inntektsgrunnlag. Teinefiske etter reker og kongesnegler er åpne fiskerier som kan gi inntekt når det ikke fiskes kongekrabbe eller fisk med juksa.

Motor med 20 000 timer gangtid

Sjarken ble bygget av Selfa i 1985. Motoren, en Saab Mitsubishi med ytelse på 65 hestekrefter har en gangtid på cirka 20 000 timer. Den har en lengde på 7,86 meter og bredde på 2,85 meter.

Båtens skrog som ikke har vært utsatt for skader siden sjarken ble bygget ble besiktiget på slipp i Nordvågen. I salgskontrakten gjør selger oppmerksom på at det er en «liten lekkasje på kjøleanlegg». Er motoren ellers godt vedlikeholdt og lekkasjen fikses, burde den holde mange tusen timer til.

Rimelig for en effektiv sjark

Ifølge kontrakten ble det avtalt en pris på 500 000 kroner. Etter det Kystmagasinet forstår inngikk det noe utstyr i denne prisen. Forutsatt at vedlikehold på motor og gir har vært godt, kan båten bli en god investering. Kongekrabbekvoten alene vil raskt betale ned fartøyet. Og med en motor på 65 hester, samt at det fiskes med teiner og juksa, er drivstofforbruket relativt lavt.