HAVETS GIGANT: Brugden kan bli over ti meter lang. Den lever på plankton, og er ikke farlig for mennesker. Vi vet utrolig lite om denne kjempestore dyrearten, og det forskes stadig mer. (Foto: J. Stafford-Deitsch/ Havforskningsinstituttet)

Vil sende hele kysten på brugdejakt

Havforskningsinstituttet oppfordrer folk langs kysten å si fra om de observerer brugde i sjøen.

Publisert Sist oppdatert

– I fjor fikk vi inn rekordmange observasjoner av brugde, den vennlige hai-kjempen sier haiforsker Claudia Junge som står bak oppfordringen til folk til å melde fra om hai langs norskekysten.

Rekordmange observasjoner

For tre år siden ba HI om at folk som har sett brugde langs Norskekysten melder fra om det. I fjor kom det inn rekordmange observasjoner, og forskerne har jobbet på spreng for å gå gjennom alle. 

– Vi fikk inn hele 149 meldinger fra folk som har observert brugde i 2021, og vi tør å være såpass optimistiske at vi håper på enda flere i år. En av meldingene vi fikk i fjor gikk faktisk helt tilbake til 1961, hvor fiskere fikk en brugde i garnet, forteller Junge.

Fra hele kysten

Da prosjektet startet i 2019 kom det inn meldinger om 43 brugdeobservasjoner. 28 meldinger gjaldt observasjoner som var gjort samme år, mens noen strekte seg helt tilbake til 2012. I 2020 kom det inn 48 meldinger. Flest observasjoner gjøres i områdene Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og i Lofoten.

– Vi ønsker observasjoner fra hele landet, fra langs kysten og ute på havet. Så uansett om du ser hai fra brygga, båten eller oljeplattform ønsker vi at folk melder fra. Områdene rundt Hitra, Frøya og Smøla, samt Lofoten er veldig interessante nå frem mot sommeren, forteller Junge.