BRYTER SEG INN I MERDER: Makrellstørjebestanden er i vekst i Norge, og for noen år siden ble fisket på den velsmakende fisken gjenopptatt.

Slår alarm om økt bestand av makrellstørje: – Kan gjøre enda mer skade på oppdrettsanlegg

Observasjoner tyder på at bestanden av makrellstørje er i vekst. Dette øker sannsynligheten for at disse kjempene kan gjøre skade på oppdrettsanlegg, som har vært en utfordring for flere selskap de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er i 2023 observert godt med makrellstørje langs norskekysten, og det har blitt satt ny rekord i antall hendelser hvor makrellstørje har tatt seg inn i oppdrettsanlegg, sier Øyvind Grøner Moe seniorrådgiver ved miljøseksjonen i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

– Årsaken til at makrellstørja tar seg inn i nota er høyst sannsynlig knyttet til matinntak. Det er likevel usikkert om det er fisken inne i merden eller fisk på utsiden den er ute etter, sier Grøner Moe.

Oversikt over antall hendelser med makrellstørje i not per år,

Tiltak mot rømming

Av de innrapporterte hendelsene oppdages ofte størja i forbindelse med fôring av oppdrettsfisken.

– Det kan være dårlig appetitt og endret adferd, som i mange av tilfellene har blitt observert på fôrkamera i merden. Det vil derfor være anbefalt å følge ekstra nøye med på dette i tidsrommet august-desember, sier Grøner Moe.

Som et tiltak for å sikre god beredskap opplyser Fiskeridirektoratet at de har utarbeidet en veileder for håndtering av slike hendelser, basert på oppdretters erfaringer.