TRE FANGSTER: «Spjæringen» fra Hvaler i Østfold har levert tre fangster i år til Skude Fryseri. Bildet fra
fryseriets facebookside er fra en leveranse der i fjor.
TRE FANGSTER: «Spjæringen» fra Hvaler i Østfold har levert tre fangster i år til Skude Fryseri. Bildet fra fryseriets facebookside er fra en leveranse der i fjor.

Norge har problemer med størjekvoten

Leif Nøttestad, Norge, er medlem av kommisjonen for bevaring av bestanden av atlantisk tunfisk og tunalignende arter, ICCAT i Madrid. Han sier kvotene for makrellstørje fastsettes for flere år om gangen. I 2021 og 2022 var den norske kvoten 300 tonn, pluss 15 tonn overført fra foregående år. Da ble det imidlertid bare ilandført halvparten, henholdsvis 153 og 146 tonn.

Publisert Sist oppdatert

For 2023-25 har årskvoten økt til 368 tonn pluss 15, i alt 383 tonn, vesentlig fordi bestanden har vokst. Det ser ut til at samme dårlige tendens i fisket fortsetter. Pr. 6. november var det ilandført 122 tonn. Samlet årskvote for østatlantisk makrellstørje er nå 40 570 tonn, så Norges andel er mindre enn 1 prosent.

Notfisket svikter

Det var snurpenotfisket som førte til at Norge kunne utvikle et betydelig størjefiske etter krigen. Nå ser det ut til å svikte. Av de 122 tonn stammer 105 fra fire notfartøy av de åtte som hadde meldt seg på. De kan holde på til 15. november og har fartøykvoter. Fiskeridirektoratet utvidet deres fartøykvote til 70 tonn i slutten av september, og til 100 tonn i slutten av oktober, men det har åpenbart ikke hjulpet stort.

Bli abonnent hos Kystmagasinet.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kystmagasinet.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk