PÅ VAKT: Kystvakten på feltet mens det fiskes lodde.

Ferdig med lodda - nå rigger de om til snurrevad og setter kursen mot Lofoten

Det har vært et variert, og tidvis godt loddefiske i nord. I helga var det innmeldt 24 fangster med totalt 6 478 tonn lodde.

En av kystbåtene som har deltatt i loddefiske var Andopsværing. Det er første gang de deltar i loddefisket, og reder og skipper Ronny Jakobsen fortalte tidligere i vinter at det ville bli interessant å få prøve seg i et nytt fiskeri.

Rigger om

De har nå avsluttet loddefiske for å rigge om til snurrevad i Lofoten.

– Siden det er helt på slutten nå, og vi er litt på etterskudd med torsken, avslutter vi nå og rigger om til snurrevad, forteller Jakobsen.

I skrivende stund ligger de i Tromsø for service på hovedmotor, men regner med å vøre i fisket mot slutten av uka.

– Da blir det noen uker i Lofoten før vi drar hjem til Båtsfjord.

Skipper Ronny Jacobsen på Andopsværing.

Måtte ut mot 25-mila

Han forteller om et varierende fiske, der de har måtte gå ut mot 25 mil for å finne mengder med lodde.

– Når vi først gikk fikk vi noen fangster innenfor 12 mila, men det viste seg at vi måtte lengre ut for å finne de. Dessverre ble det for værhardt for oss i mars måned på Finnmarka. Det var heller ikke så mye lodde å finne, så det ble vanskelig, sier Jakobsen.

– Synger på siste verset

– Den siste tiden har lodda kommet nærmere land og står nå ved 12-mila utenfor Havøysund. Det er store mengder med lodda der nå, men lodda holder på å slippe rognen. Så det synger på siste verset.

De to siste gangene de var ute fikk de dessverre notsprengning på grunn av for store mengder med lodde.

Andopsværing.

Gode priser

Jakobsen og Andopsværing har levert 107 643 kg av en tildelt kvote på 300 000 tonn. Siste levering var på 90 000 kg hos Pelagia Tromsø.

– Det har ikke vært noen innblanding av torsk og gode priser. Ringnotbåtene har fisket godt, mens det har vært få kystbåter i fiske, forteller han.

Stor aktivitet

– Det er stor aktivitet i loddefisket på Hjelmsøybanken utenfor Finnmark, og Kystvakten er til stede. Det skrev Kystvakten på twitter i helga.

De forteller om gode værforhold med fangster opp til 750 tonn i kastene. KV Jarl har fulgt loddefisket tett og har kontrollert fangstene.

– De har vist rene fangster uten innblanding av torsk eller andre arter, skriver de videre.

Går til konsum

Siste syv dager er det innmeldt 14 820 tonn lodde, som er levert fra Fosnavåg i sør til Tromsø i nord.Ifølge innmeldingsjournalen til Norges Sildesalgslag går den til konsum. Det viser også det lave åteinnholdet i lodda, som ligger på mellom 1 og 4 prosent. Rognprosenten siste uke ligger mellom 19 og 22 prosent.