Det går stadig bedre for norsk sjømateksport til Afrika.

Kraftig eksportøkning for sjømat til Afrika

Afrika blir et stadig viktigere marked for norsk sjømat. Hittil i år har vi eksportert sjømat til en verdi av 1,25 milliarder kroner til kontinentet, noe som er en verdivekst på 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Publisert

Det er direktøren for Norges sjømatråd sine aktiviteter i Afrika, Johnny Håberg, som melder dette i sitt siste nyhetsbrev. Tallene viser at pelagiske arter utgjorde 33 %, hvitfisk 32 % og laksefisk 28 % av verdien. Totalvolumet av all norsk sjømat til Afrika var på 41.800 tonn i denne perioden. Dette tilsvarer en vekst på 32 % i volum.

Norges største største marked i Afrika, Egypt, står for størstedelen av veksten med en økning på hele 66 % i verdi. Det er spesielt fryst sild som forsetter å vokse i dette markedet. Av de andre store markedene i Afrika vokser Nigeria med 22 % i verdi, Kongo Brazzaville med 22 %, DR Kongo med 34 %, mens Sør-Afrika tangerer fjoråret.

Håberg skriver videre at klippfisken holder seg bra med stabilt volum på 6150 tonn og en verdivekst på 16 %, til 314 millioner kroner. Dette er drevet av økte priser. Når det gjelder tørrfisk til Nigeria, ser vi at volumet på hel fisk er stabilt på 201 tonn hittil i år, med en prisvekst på 18 %, mens volumet av hoder og andre biprodukter faller med 47 %, til 1.479 tonn på grunn av mindre tilgang på reststoff. Prisen på hoder og biprodukter øker med henholdsvis 24 % og 31 %.