Fire omkomne i januar

Fire personer omkom i drukningsulykker i januar. Det viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Årets ulykker har skjedd etter fall fra land, fra yrkesfartøy og under dykking. I januar i fjor druknet også fire personer. Da skjedde tre av ulykkene fra båt.

Menn utsatt

Alle de fire som omkom i drukningsulykker i januar i år var menn:

En ung mann i slutten av tenårene ble funnet omkommet i sjøen etter ha blitt meldt savnet etter en fest på Averøy i Møre og Romsdal.

En mann i 60-årene falt i sjøen da han skulle gå om bord i en hurtigbåt i Abelvær i Trøndelag.

I Agder omkom en mann i 40-årene i en dykkerulykke utenfor Arendal.

En latvisk mann i 30-årene er antatt omkommet etter at han falt over bord under setting av bruk fra et norsk fiskefartøy øst for Svalbard.

Behold roen

Statistisk sett skjer de fleste drukningsulykkene vinterstid fra båt, etter fall fra land eller etter fall gjennom isen. Faller du ut i kaldt vann, får kroppen kuldesjokk. Du reagerer med å gipse etter luft og hyperventilere, og det er lett å få panikk og puste inn vann.

– Pass på deg selv og andre rundt sjø, vann og på isen. Om du skulle være uheldig å falle i vannet, er det viktig at du prøver å beholde roen, flyter på ryggen og får kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.