Ungt Entreprenørskap

VINNER: KelpNest ble norgesmester i ungdomsbedrifter.

Ungdomsbedrift med miljøløsning for laksemerder ble norgesmester

KelpNest UB fra Thora Storm videregående skole i Trøndelag ble norgesmester i ungdomsbedrifter med miljøløsning for laksemerder.

Publisert Sist oppdatert

KelpNest UB fra Thora Storm videregående skole i Trøndelag gikk i dag helt til topps og ble kåret til Beste Ungdomsbedrift 2023 under NM Ungdomsbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap. Det skriver Ungt Entreprenørskap Norge i en pressemelding.

Imponerte juryen

Juryen var spesielt imponert over hvordan ungdomsbedriften har jobbet med forskningsmiljøer og næringslivet for å identifisere løsningen på et stort miljø- og dyrehelseproblem i bransjen.

Nærmere 400 elever fra 71 ungdomsbedrifter deltok på årets Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter. Ungdommene konkurrerte i totalt 14 kategorier, i alt fra yrkesfag, innovasjon, bærekraft og HR. Alle deltakerne ble intervjuet av fagjuryer der over 70 frivillige fra arbeids- og næringsliv stilte opp for å vurdere og anerkjenne elevenes arbeid.

Fremtidens jobbskapere

– Jeg er utrolig imponert over kvaliteten i årets NM Ungdomsbedrift. Det var stor bredde i forretningsideer, men godt arbeid på veldig mange områder. Vi synes også det er veldig hyggelig at det jobbes godt i hele landet, og det har vi sett resultatet av disse dagene. Dette er fremtidens jobbskapere, sier administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo.

Miljøløsning for oppdrett

Ifølge KelpNest døde det i 2022 50 millioner rensefisk og 58 million laks prematurt, ofte grunnet dårlig fiskevelferd og lakselus. Dette kostet næringen omtrent 7,3 milliarder i tapte verdier. KelpNest sin løsning på denne utfordringen er et mobilt og fleksibelt rensefiskskjul til bruk i åpne laksemerder. Bedriften bruker naturlig tare fremfor imitert tare av plast som brukes i dagens skjul. Taren kan enkelt sveives opp, slik at skjulet kan fjernes fra merden ved behov.

Kunnskap og lærdom

Fra scenen kunne KelpNest fortelle at å vinne Beste ungdomsbedrift føltes surrealistisk, men at de nå, fram mot EM i Istanbul, skulle jobbe videre med blant annet ny prototype. Noe av det de har satt ekstra pris på ved å ha ungdomsbedrift har vært all ny kunnskap og lærdom de har fått, at de har kommet i kontakt med forskjellige miljøer, og ikke minst det å delta og vinne konkurranser.

I tillegg til beste ungdomsbedrift vant de beste forretningsmodell/plan, beste samarbeid med næringslivet, i tillegg til en andreplass i bærekraftsprisen.

Vinnerne skal representere Norge under EM for ungdomsbedrifter i Istanbul 11.-14. juli.