
Disse båtene er med på makrelltokt
Årets makrelltokt er godt i gang.
Det internasjonale norskehavstoktet om sommeren er nå godt i gang, med norske forskningsfartøy som kartlegger makrell- og fiskebestander i Nordsjøen og Norskehavet.
Ifølge Havforskningsinstituttet deltar de norske fartøyene «Vendla» og «Eros» i undersøkelsen, sammen med «Arni Fridriksson» fra Island, «Jabup Sverri» fra Færøyene og «Dana» fra Danmark, opplyser Are Salthaug til Kystmagasinet.

– Hovedmålet med toktet er å måle mengden av makrell med tråling i overflaten. Det blir også foretatt akustisk mengdeberegning av sild og kolmule, sier havforsker Are Salthaug, som er toktleder på «Vendla» i første del av toktet.
Toktene har pågått siden 2007, og resultatene fra årets tokt vil inngå som en av datakildene i bestandsvurderingen av makrell i Nordøst-Atlanteren.

Makrellfangstene på nivå med i fjor
«Vendla» gikk fra Bergen 30. juni og har så langt dekket et område i den nordlige delen av Nordsjøen og sørøstre del av Norskehavet, fra cirka 60 til 65 °N. Makrellfangstene i vekt per halvtimes tråling i overflaten ligger i snitt på omtrent samme nivå som i dette området på fjorårets tokt.

Salthaug understreker imidlertid at det er for tidlig å trekke konklusjoner om det totale mengdeestimatet for makrell.
– Det er alt for tidlig å si noe om det totale mengdeestimatet for makrell, da viktige områder av Norskehavet ikke er dekket enda, sier han.
Uvanlige funn i trålen
Forskerne på «Vendla» har opplevd flere overraskende fangster underveis. I ett trålhal fikk de hele 38 små laks – en fisk som normalt ikke opptrer i stim. Laksene var mellom 21 og 27 centimeter lange og er frosset ned for videre analyse.

– Vi vet enda ikke om det er snakk om atlantisk laks eller pukkellaks. Laksene var mellom 21 og 27 centimeter og er frosset ned for videre analyse, forklarer Salthaug.
En annen kuriøs observasjon var en fangst av hele 250 makrellgjedder i ett enkelt trålhal. Det ble også fanget noen få makrellgjedder på tre andre stasjoner. Dette er en fisk som normalt har sin hovedutbredelse lenger sør i Atlanteren.


– Makrellgjedde har sin hovedutbredelse lenger sør i Atlanteren. Fisken ligner på horngjel, men er mer sølvblank, og har makrellaktige små finner langs haleroten, beskriver Salthaug.
Toktet fortsetter til august
«Eros» startet sin del av toktet fra Tromsø 10. juli, mens «Vendla» gikk i gang med sin andre del av toktet fra Bodø 11. juli. Toktet er planlagt avsluttet 3. august når «Eros» legger til kai i Tromsø.

Det internasjonale norskehavstoktet (IESSNS) er en viktig del av overvåkingen av fiskebestandene i Nordøst-Atlanteren, og resultatene brukes til å vurdere tilstanden til makrell-, sild- og kolmulebestandene i regionen.