BOKAKTUELL: Få kjenner kystens folk så godt som John-Arne Storhaug. Nå er han bokaktuell for tiende gang. Boka Havets gull 2 er historien om fiskeindustrien fra Sør-Troms og helt til Røst lengst sør i Lofoten. Oppdragsgiver har vært Fiskeindustriens fond.

Nå er han ute med ny bok om Havets gull

Mangeårig fiskerijournalist og nå forfatter John-Arne Storhaug er bokaktuell igjen i disse dager. Boka «Havets gull 2» er hans tiende i rekken.

Publisert

I følge Storhaug har dette vært den mest krevende boken for ham å skrive.

– Men det er også den boka jeg er best fornøyd med.

Fra Sør-Troms til Røst

Boka Havets gull 2 er historien om fiskeindustrien fra Sør-Troms og helt til Røst lengst sør i Lofoten. Oppdragsgiver har vært Fiskeindustriens fond.

– Havets gull 1 ble skrevet av avdøde redaktør Reidar Nielsen. Han tok for seg Finnmark-Nord-Troms. Jeg skriver om området fra Sør-Troms til Røst, bekrefter han.

Storhaugs bok tar i hovedsak for seg landsiden av industrien.

– Vi har tidligere skrevet veldig mye om fiskere og fiskebåter. Fiskeindustri, og dens historie har det vært mindre av.

NY BOK: – Mye av stoffet i Havets gull 2 er unikt. Noe har jeg også hentet fra kirkebøker, forteller forfatteren. I disse dager reiser han rundt på boksigneringer og bokbad med den nye boka si, som nok blir å finne under mange juletrær i år.

Takket først nei

Boka kunne ha vært en tørr industrihistorie. Slik har det ikke blitt. Kildearbeidet med den nye boka har vært omfattende og tatt mye tid, forteller han.

– Mye av stoffet i Havets gull 2 er unikt. Noe har jeg også hentet fra kirkebøker. Han takket faktisk først nei til å skrive den.

– Jeg sa først nei til oppdraget fra Fiskeprodusentenes Fond. Grunnen var at jeg egentlig sluttet som fiskerijournalist når jeg pensjonerte meg i 2006, og jeg har stor respekt for stoffområdet, sier han til Kystmagasinet.

Travel forfatter

Den siste uka har han tilbrakt med å reise rundt til bokhandler og biblioteker for å signere boka, og delta i bokbad, fra Tromsø og Finnsnes til Vesterålen og Lofoten. Skal vi bedømme ut fra responsen Storhaug har fått, vil nok denne boka bli å finne under mange juletre i de tusen hjem om noen uker.