Miljø

NOFIR: Daglig leder i Nofir AS, Øistein Aleksandersen.

Firedoblet omsetningen siden krisen

BODØ: Nofir AS har fortsatt rekordhøy omsetning. I fjor omsatte de for 29,1 millioner kroner i 2021.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha ligget med brukket rygg for få år siden, har Bodøselskapet reist seg og levert to solide årsresultat i 2020 og 2021.

– Nå kan vi endelig si at vi er ute av krisen. Det så på et tidspunkt mørkt ut, og mye av arbeidet vårt stod fullstendig stille. Sånn er det heldigvis ikke lengre, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir AS, og viser til selskapets snuoperasjon fra 2018 til nå.

Fra grønne til røde tall

Nofir gikk på kort tid fra stabilt høy omsetning og grønne tall, til underskudd og en stadig mer krevende økonomi. Det hadde bakgrunn i nye EU-regler som gjorde det umulig for selskapet å gjenvinne oppdrettsnøter med kobberimpregnering.

Da de omsider fikk grønt lys for å fortsette gjenvinningsarbeidet skjøt både produksjon og omsetning i været. I 2020 satte selskapet både omsetningsrekord og flere innsamlingsrekorder.

Hard jobbing

Også i 2021 er omsetningen nesten firedobbelt så høy som for kriseåret 2019. Selskapet står oppført med driftsinntekter på over 29 millioner kroner, og et driftsresultat på 890 000 kroner. Det er tall Nofir-sjefen er svært stolt av.

– Det er et resultat av hard jobbing, og det er smått utrolig at vi er der hvor vi er nå gitt hvordan ting så ut for få år siden. Vi gjenvinner som aldri før, og det handler om flere ting. Blant annet at vi finner nye metoder for å gjenvinne mer, og flere materialer på, så vel som at næringa er sitt ansvar bevisst og legger inn en innsats for å få gjenvunnet mest mulig, sier Aleksandersen.

Samarbeid i verdikjeden

– Ikke minst så ser vi at samarbeid fra start til slutt i verdikjeden bidrar. Produsentene er blitt mer opptatte av hvilke materialer som enklere lar seg gjenvinne, som nylonnøter, og oppdretterne er blitt mer opptatt av å ta bevisste valg for sine redskap, legger han til.

Han sier avslutningsvis at 2022 har vært et svært godt år for selskapet både med hensyn til mengder gjenvunnet og økonomien, og nevner at selskapet blant annet planlegger å samle inn mer redskap i utlandet i månedene som kommer.