Forskning

ILLUSTRASJONSFOTO: Torsk landet på mottak på Myre.

Stor torsk mest utsatt for skader

Stor torsk er mest utsatt for fangstskader som gir dårligere kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Torsk over åtte kilo, som fiskes med snurrevad, er mer utsatt for fangstskader som gir dårligere kvalitet.

Nofima har gjennomført flere undersøkelser på kvaliteten på snurrevadfangster. Forsøkene har blitt gjennomført over to sesonger, med fangster av ulik størrelse og fra ulike fartøy, som har håndtert fisken på litt forskjellig måte.

Dårligere kvalitet

Resultatene viser en tydelig sammenheng, og forskerne er ikke i tvil:
– Stor torsk har gjennomgående dårligere kvalitet enn mindre torsk, uavhengig av hvordan fartøyet er rigget, forteller forsker Torbjørn Tobiassen til FHF.

Prosjektet stod nylig omtalt på FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering) sine nettsider.

Sprengt svømmeblære

Problemet er at den store fisken kommer opp av havet med sprengt svømmeblære, som er et resultat av at den trekkes raskt opp fra dypet hvor vanntrykket er stort. Når svømmeblæren sprenges oppstår indre blødninger, som ofte gir misfarget loins. Mindre fisk ser derimot ut til å tåle dette bedre.

Indre skader på fisken

Stor torsk får også skader når den sendes gjennom rør og pumper, som ikke er dimensjonert for den størrelsen fisk. I prosjektet har forskerne påvist at pumping med ugunstig rørdiameter kan knekke ryggen på den største fisken.

– En relativt høy andel av torsken over åtte kilo hadde indre skader, som ikke nødvendigvis synes på utsiden. Slike skader gir store utfordringer for fiskeindustrien, sier Tobiassen.

Betydelig kostnad

Mye av fisken selges rund (sløyd, med eller uten hode), og det er ikke nødvendigvis så enkelt å avsløre om fisken er skadet. Torsken skal produseres til ulike fiskeprodukter, men torsk som ikke kan brukes som planlagt på grunn av blødninger og andre skader utgjør en betydelig kostnad for fiskebedriftene, skriver FHF videre om prosjektet.

Fortsette å teste ulike metoder

Både forskere og næringsaktører har forventninger til hva som vil komme ut av neste fase i prosjektet.

– Vi har nå dokumentert skadene på fisken. I det videre arbeidet skal vi fortsette å teste ulike metoder for å se om noe kan gjøres for å heve kvaliteten på storfisken, sier Tobiassen.

Pågår frem til 2023

Prosjektet pågår i perioden 2021-2023 og er finansiert av FHF. Nofima står bak forskningen, i samarbeid med Brødrene Karlsen, Nergård og MS Fortuna. I referansegruppa finner man også M/S «Nordhavet», Jangard Export, Lorentzen Fisk og Fjordlaks.