UNDER VANN: Fiskeridirektoratet har mye film og bilder av hva som befant seg under vann på lokalitetene.

Sjekket ni lokaliteter, fant etterlatt utstyr

Ni tilbaketrukne oppdrettslokaliteter er sjekket. Mye dokumentasjon må gjennomgås før Fiskeridirektoratet pålegger virksomhetene om å rydde opp.

Fiskeridirektoratets sjøtjeneste gjennomførte sist uke, sammen med seksjon for akvakultur, tilsyn av tilbaketrukne lokaliteter på Vestland og Møre og Romsdal.

Noen steder så det bra ut, mens andre steder ble det observert etterlatt utstyr kunne Fiskeridirektoratet opplyse om på SoMe.

Sjekket ni lokaliteter

– Vi sjekket tilsammen 9 tilbaketrukne lokaliteter for å se om opprydningsplikten var overholdt, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver, Nadia Jdaini, i Fiskeridirektoratet til Kystmagasinet.

I tillegg til dette sjekket direktoratet også opp to innkomne tips om mistanke om forlatte oppdrettsanlegg i Vestland og Møre og Romsdal fylker.

Mye dokumentasjon

Foreløpig kan ikke direktoratet si noe om hvilke type utstyr som er etterlatt.
– Vi har mye bilder og film, både over og under vann, som må analyseres nærmere, forteller Jdaini.

TILSYN: Fiskeridirektoratet gjennomførte tilsyn ved ni tilbaketrukne oppdrettslokaliteter på Vestland og Møre og Romsdal.

Formålet med tilsynet var å dokumentere om opprydningsplikten var overholdt ved lokalitetene. I de tilfeller der direktoratet fant etterlatenskaper vil de kontakte virksomheten som eide lokaliteten, som vil bli pålagt om å rydde opp.

Seks måneder på å rydde opp

Etter tilbaketrekning av en lokalitet skal virksomheten innen seks måneder sørge for fullstendig opprydding, noe som også gjelder fjerning av installasjoner over og under vann.

Det ble i 2022 gjennomført samme type tilsyn ved lokaliteter i Troms og Finnmark.

– Hovedinntrykket er at de fleste overholder opprydningsplikten, sier Jdaini.