FORNØYD: – Dette er uten tvil veldig bra for oss, for rekrutteringen til redningsskøyta og for lokalsamfunnet her på Sørvær, sier skipsfører på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen», Jahn André Loenget.

Åpnet ny stasjon for redningsskøyta

Onsdag stod ordfører i Hasvik kommune, Eva Danielsen Husby, for den offisielle åpningen på Sørvær.

Publisert Sist oppdatert

Den modulbaserte bygningen er designet og utviklet av Redningsselskapet i tett samarbeid med arkitektfirma Snøhetta og selskapet Nature Compact Living. Det melder Redningsselskapet i en pressemelding.

Pilotprosjekt for fremtiden

Det nye bygget på Sørvær er et pilotprosjekt. Målet er å utvikle fremtidens stasjonsbygg for mannskap på redningsskøyter langs hele Norgeskysten. Bo-enhetene er utviklet for å håndtere de mest ekstreme vær- og vindforhold. I så måte er det ingen tilfeldighet at pilotprosjektet landet ytterst på Sørøya i Finnmark.

– Bærekraftige bo- og levemåter skal ikke være begrenset til urbane strøk. Det beviser vi med dagens åpning. Vår mest innovative bolig finnes nå på Sørøya, sier en fornøyd generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.

Bærekraftig og norskprodusert

Bygget består av fire moduler. To større moduler, en med tre separate soverom med tilhørende bad, og en med kjøkken, stue og kontor/gjesterom. De to siste modulene er mindre. Den ene huser badstue og lagringsplass, mens den siste modulen inneholder vaskerom, dusj og toalett. Den modulbaserte løsningen gjør det mulig å tilpasse byggene etter de forskjellige skøyte-stasjonenesm behov. Byggene er lette å supplere og enkle å flytte uten å gjøre inngrep i terrenget.

All produksjon skjer i Norge, noe som sikrer at alle ledd i prosessen er i tråd med norske standarder og kvalitet. Med fokus på effektiv produksjon, bruk av materialer med lang holdbarhet og effektive planløsninger med lave driftskostnader, bidrar dette til at Redningsselskapet nye skøyte-base blir et bærekraftig bygg.

Gjør den viktige jobben tryggere

Det anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta har tegnet og utviklet det modulbaserte bygget i tett samarbeid med det helnorske selskapet Nature Compact Living og Redningsselskapet. Et samarbeid som startet høsten 2019.

– Vi er glade for å være med på å utvikle nye stasjoner for Redningsselskapet. Dette er bygg som bidrar til å gjøre den viktige jobben til mannskapet på båtene både tryggere og mer effektiv. I tillegg er byggene et ansikt utad for Redningsselskapet, hvor de kan profilere seg og dele viktig informasjon. Vi håper stasjonen på Sørøya blir godt mottatt av brukerne, og at den kan danne grunnlag for flere nye stasjoner langs vår langstrakte kyst, sier Rune Grasdal, prosjektleder og seniorarkitekt hos Snøhetta.

ÅPNET: Ordfører i Hasvik kommune, Eva Danielsen Husby.

– Vi håper åpningen av Redningsselskapets nye stasjon på Sørvær vil være en viktig milepæl for både lokalsamfunnet og Redningsselskapet. Den vil forhåpentligvis spille en viktig rolle i å styrke sikkerheten til de som ferdes langs kysten, og være en viktig ressurs for å beskytte det sårbare naturmiljøet ute på Sørøya, sier Aziz Chaer, daglig leder i Nature Compact Living.

En attraktiv arbeidsplass

Redningsselskapet jobber kontinuerlig med å styrke bo- og levevilkårene til sine mannskaper. I så måte er prosjektet en investering for de ansattes trivsel og rekruttering av nye mannskaper i hele Norge.

På Sørvær har mannskapet på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» de to siste vintrene bodd kostnadsfritt hos Mona Saab på Hasvik hotell. Det har vært en god løsning. Men det er ingen tvil om at det å kunne flytte inn i en egen, lys og moderne bolig – rett i nærheten av der redningsskøyta ligger til kai – vil gjøre Sørøya blir en mer attraktive arbeidsplass.

– Et fantastisk bygg! Her blir det mange fine kvelder og ikke minst morgener med den utsikten. Dette er uten tvil veldig bra for oss, for rekrutteringen til redningsskøyta og for lokalsamfunnet her på Sørvær, sier skipsfører på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen», Jahn André Loenget.

Takker lokalsamfunnet

Redningsskøyta er en viktig del av lokalsamfunnet på Sørøya, og den nye stasjonen har vært et spleiselag, basert på lokal gjestfrihet og initiativ.

– Vi er en fiskerikommune. Til tider er det så mange som 3-400 båter som ligger utenfor øya vår. Dette bygget er viktig for mannskapet, men også for oss fordi det er et signal om at redningsskøyta har fått ankerfeste. Skøyta blir her, og det betyr enormt mye for hele lokalsamfunnet her på Sørøya, sier ordfører i Hasvik kommune, Eva Danielsen Husby.

– Hasvik kommune, har lagt til rette for vår tilstedeværelse med å sørge for tomt og tilrettelegging. Familien Nilsen, som selv har følt på kroppen hvor brutalt havet kan være, har bidratt økonomisk. Det har også flere lokale bedrifter. Alle har bidratt til at dette bygget har blitt en realitet. Dette er nyvinning på sitt beste, Satt i stand takket være lokale ildsjeler og dyktige fagfolk. Alltid med mannskapet på redningsskøyta i fokus, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.