Pressemelding

GIVER: Torbjørn Josefsen med mannskapet på redningsskøyta i Svolvær.

Full jubel da «Inger Johanne» ble døpt

LOFOTEN: Det var full jubel da Redningsselskapets nyeste støttefartøy, «Inger Johanne», ble døpt i dag.

Publisert Sist oppdatert

I dag, fredag, ble Redningsselskapets nyeste fartøy, «Inger Johanne», døpt i Svolvær. Giveren hadde en helt spesiell betingelse da han ga båten.

Glade i sjøen og båter

Båten er gitt av Torbjørn Josefsen, til minne om og oppkalt etter hans kone, Inger Johanne.

– Vi har bestandig vært veldig glade i sjøen, og har hatt mange båter, forteller Torbjørn Josefsen, som bor med utsikt til Redningsselskapets stasjon i Svolvær, og nå også til det splitter nye fartøyet.

DØPT: President i Redningsselskapet Jon Rysst, gudmor Fredhild Sæthre, giver Torbjørn Josefsen og generalsekretær i Redningsselskapet Grete Herlofson.

Oppkalt etter kona

Josefsen har testamentert store deler av sin egen og Inger Johannes arv til Redningsselskapet. I et intervju fra 2022 forteller han om gaven.

– Hvis jeg gir dem penger, så har jeg gjort en god gjerning. Og resultatet av det ble et fartøy. Den eneste betingelsen jeg satt var at det skulle hete «Inger Johanne», forteller Josefsen.

Den testamentariske gaven har også finansiert oppussingen av et ubrukt lokale på Redningsselskapets stasjon i Svolvær, som nå brukes som samlingssted for eldre.

Nytt verktøy til søk og redning

I 2022 løste redningsskøyta i Svolvær, «Sundt Flyer», 210 oppdrag, der hovedvekten var knyttet til fiskerinæringen. Nå får mannskapet enda et verktøy, som blant annet kan inngå i søk- og redningsoppdrag, brukes som plattform til dykking og bistå i oppdrag for å verne miljø og hindre forurensing.

Støttefartøyet, som er av typen Arronet 35 Surprise Work, er utrustet med to stykker Mercury hver på 300 hk, som gir en topphastighet på 45 knop. Den er også utrustet med blant annet en flyttbar dekkskran og stort lastedekk med makslast på 1000 kg.

I AKSJON: Redningsselskapets nye støttefartøy, «Inger Johanne», i aksjon.

Båten har en lengde på 35 fot, har elektronisk kart, radar, satelittkopass, AIS, ekkolodd og autopilot, i tillegg til 2000W bensindrevet aggregat, Honda lensepumpe, startbooster til starthjelp.

Beredskap i Svolvær

Den vil inngå i Redningsselskapets beredskap ved stasjonen i Svolvær.

– Utvidelsen av vår flåte er avhengig av medmennesker som Torbjørn, som ønsker å gi tilbake til samfunnet, og til å hjelpe oss å gjøre vår jobb, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

Torbjørn har fortalt åpent om sin testamentariske gave til dette samfunnsnyttige formålet, som Herlofson forteller at hun håper inspirerer flere til å bidra.