MILLIONBESLAG: Tolletaten beslagla rundt ett tonn kongekrabbe fordelt på to store biler ved riksgrensen på Kongsvinger forrige helg. Sjåførene har innrømt at krabben er ulovlig fisket. Politiet i Finnmark er koblet på saken, opplyser Tollvesenet.

To tatt for kongekrabbesmugling for millionbeløp - for andre gang

Politiet etterforsker to personer for smugling av kongekrabbe. Begge to er tidligere tatt for det samme. Beslaget denne gangen ble gjort på E 16 på riksgrensen ved Kongsvinger.

Publisert Sist oppdatert

Beslaget, som ble gjort forrige helg, besto av to store biler med rundt ett tonn kongekrabbe i, melder NRK.

Innrømmet ulovlig omsetning

– Det var sjåførene selv som fortalte at krabben var fisket på ulovlig vis, fordi de ikke hadde kvote, sier seksjonssjef Morten Nystuen ved tolletaten i Kongsvinger til statskanalen.

I følge ham er personene norske, men han vil ikke opplyse hvor i landet de har tilhørighet.

Politiet i Finnmark er koplet inn i saken. De har satt i gang etterforskning av de to sjåførene. Ifølge politiet har de to vært involverte i storstilt svindel av krabbe tidligere.

– Begge er kjent for politiet fra ett av nettverka som ble rullet opp og etterforsket i 2019. Politiet vil derfor ha fokus i etterforskinga særlig på omfanget og eventuell organisering av de nye forholda, sier politiadvokat Lisa Moon Sneve.

Kan være ny, stor svindel

Politiet kan dermed være på spor av en ny omfattende krabbesvindel. Moon Sneve vil foreløpig ikkje utdype mer om etterforskinga.

NRK har også vært i kontakt med Fiskeridirektoratet, men de viser til politiet.

Kongekrabben er lukrativ og blir solgt til land over hele verden. Fiskere kan få så mye som 1000 kroner for en krabbe.

Når Politidirektoratet i år 2021 la fram si første trusselvurdering, pekte de mot at juks og svindel i fiskerinæringa utgjør en nasjonal trussel.