SUNT: Sjømat er sunt, godt og enkelt å lage. En svak krone gir i tillegg gode forhold for eksport, melder Norges Sjømatråd.

Svak krone gir sterke eksporttall for juli

I juli eksporterte Norge sjømat for 12,4 milliarder kroner. Det er en økning på 928 millioner kroner, eller åtte prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Sjømatrådet i en pressemelding.

Sterk økning skyldes krona

Hittil i år har Norge eksportert sjømat til en samlet verdi av 94,4 milliarder kroner. Det er en økning på 13 milliarder kroner, eller 16 prosent, sammenliknet med de syv første månedene i fjor.

– Verdiøkningen skyldes også denne måneden i stor grad en svak norsk krone, selv om den styrket seg noe i juli, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Prisøkning bidrar også

 Det har vært en prisøkning for produkter som fersk filet av laks, klippfisk ava torsk og fryst hel makrell, og det bidrar til en svært positiv julimåned. 

– Samtidig har vi eksportert noe mindre torsk, sei og sild sammenlignet med i fjor, forklarer Chramer.

For en rekke produkter har prisveksten målt i utenlandsk valuta stoppet opp. Målt i euro er eksportprisen på fersk hel laks den samme som for 12 måneder siden, mens eksportprisen på fersk hel ørret er hele 28 prosent lavere enn juli i fjor.

Færre land enn i fjor

De største markedene for norsk sjømateksport i juli var Polen, Danmark og USA. Det ble eksportert sjømat til totalt 106 land i juli. Dette er seks færre enn samme måned i fjor, opplyser Sjømatrådet.

    Her kan du se flere nøkkeltall: